Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките в акция срещу "финансовите мулета"

Започна кампанията за борба с „финансовите мулета“ в страната, съобщиха от Асоциацията на банките в България. Акцията е подкрепена от почти всички банки у нас и се осъществява съвместно с ГДБОП и прокуратурата. Освен в България, кампанията ще се състои в още 15 държави от ЕС.

В над 90% от случаите на неправомерно наредени финансови средства към банкови сметки на „финансови мулета“ касаят предходна киберпрестъпна дейност. Нелегално придобитите парични средства най-често са в следствие на предходно извършени кибератаки като: фишинг, онлайн измами при пазаруване или електронна търговия, измами при плащане с карта (PCF), компрометиране на бизнес електронна поща (BEC) и други.

"Съвременния феномен "финансови мулета" е необходим на кибепрестъпниците, за да останат анонимни при прехвърляне на откраднатите финансови средства", обясняват от  сайта за борба с киберпрестъпността у нас "Киберкрайм".

Какво е "финансово муле"?

Финансовото муле е физическо или юридическо лице, което в поръчение на трети лица - престъпници прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти, в различни държави.
Финансовите мулета са предварително набрани от киберпрестъпниците, за да има къде да бъдат преведени откраднатите пари. За целта на хората се обещават комисионни, дават им се пари в брой, с които да регистрират банкови сметки в различни валути.
Дори финансовите мулета да не са замесени пряко в престъпленията, с които нелегално се генерират парични средства от киберпрестъпност, при разплащане и он-лайн измами, наркотици, трафика на хора и т.н., техните действия са незаконни: с прехвърлянето на финансовите средства финансовите мулета извършват „изпиране на пари“ /чл. 253 от Наказателния кодекс на Р България/, които са нелегално придобити.
Ако бъде установено, че извършвате дейност като финансово муле, дори да е било в следствие на заблуда, може да бъдете осъден на лишаване от свобода, глоба или обществено полезен труд. 

Как човек може да попадне в клопката?


Финансовите мулета се набират по два основни начина. Единият е чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари. А другия чрез публикуване фалшиви обяви за работа в Интернет.

С развитието на новите технологии и тенденции, организираните престъпни групи разработват нови системи за извършване на престъпления:

    - чрез обяви за работа, които на пръв поглед изглеждат законни (напр .: "парични преводи")
    - чрез онлайн публикации
    - чрез директен подход – личен контакт или чрез имейл
    - чрез социални медии (т.е. Facebook публикации в затворени групи)
    - чрез съобщения, изпратени чрез незабавни приложения за съобщения (напр .: Whatsapp, Viber)

Какви са сигналите?

Според експертите човек може да познае, че се опитват да го привлекат за финансово муле по особености в комуникацията.  Ако например връзката между вас и лицето, което отправя предложението протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo !, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.
Обяви и реклами, от името на чуждестранната компания, която търси да наеме на работа "местни / национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси. Сигнал е и ако работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки. Вероятно става въпрос за измама, ако конкретните задължения за работно място не са описани, а позицията не изисква притежаване на специално образование или предишен опит. Опасност има и ако всички взаимодействия и транзакции ще се извършват онлайн, а офертата обещава високи приходи с малко ангажименти и усилия. Според специалистите основното правило за набиране на мулета е при започване на работата е да се използва вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

Как да се предпазим?

За да се предпазим неволно да се превърнем във финансово муле, експертите съветват да внимаваме при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните медии с лица, обещаващи печалба на лесни пари.
"Уверете се, че всяка компания, която ви отправя предложение за работа е реално съществуваща", препоръчват от "Киберкрайм".
Бъдете особено предпазливи при предложения за работа от хора или дружества от чужбина, тъй като ще бъде по-трудно за вас, да разберете, дали те са реални, допълват експертите.

Главното правило е, че човек никога не бива да предоставя банковата си сметка или други лични данни на чужди лица.

Ако все пак човек се подведе и се съмнява, че е станал финансово муле веднага трябва да спре прехвърлянето на парите, да уведоми банката си и след това се свърже с полицията. Друга предпазна мярка при получаване на подозрителен е-мейл е той да не се отваря, а ако това се случи не бива да се клика върху линковете в имейла.

От началото на годината до сега у нас са установени 168 неправомерни парични транзакции на обща стойност 4 320 000 евро. За периода ГДБОБ е идентифицирала 186 финансови мулета.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във