Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките умуват как да върнат служителите в офисите

Хиляди банкери, брокери и мениджъри на лични състояния прекараха последните няколко месеца по домовете си като провеждаха видеоконференции и консултираха клиентите си от приспособени в офиси кухни и стаи. Каква ще бъде работната среда оттук нататък все още е въпрос без еднозначен отговор, но някои работодатели започват да хвърлят предпазливо светлина върху очакванията си. И предлагат разнообразни решения, проследени от репортери на агенция "Блумбърг".

"Голдмън Сакс груп":

Инвестиционната акула от Уолстрийт е изпратила през последните седмици покани на стотици старши служители да се върнат в лондонските си офиси. Компанията предлага в отговор ред стимули: безплатна храна, предпазни комплекти и достъп до медицински грижи на място, макар че връщането по работните места е доброволно, съобщава на 27 август финансовият седмичник "Файненшъл нюз". В специално изявление говорител на "Голдмън Сакс" уверява, че спазва стриктно указанията на британския кабинет във връзка с пандемията.

"Бенк ъф Ню Йорк Мелън корп.":

Банката е разпоредила на мнозинството от служителите си да продължат да работят дистанционно до края на годината, отлагайки за по-късен етап предишните си планове да върне част от персонала през септември. Около 96% от грубо 48 хил. банкови чиновници работят дистанционно от март и ще продължат да го правят поне до януари, съобщила на 26 август говорителка на компанията.   

"Джей Пи Моргън Чейз":

Банковият гигант е споделил, че ще позволи на персонала си да поделя работното си време между присъствие в офиса и работа от дома. Това е потвърдил и Дениъл Пинто - главен изпълнитлен директор на банката за корпоративни и инвестиционни услуги. Идеята е около една трета от служителите на ротационен принцип да работят дистанционно, като нито един от тях няма непрекъснато да отсъства от офиса си.   

"Ситигруп":

След като през лятото върна около 5% от персонала в централата си в Ню Йорк, "Ситигруп" отложи изпълнението на идентични планове за служителите в щатите, където пандемията не отслабва, включително Тексас и Форида. Неотдавна групата е уведомила работещите в Северна Америка, че висшият мениджмънт ще проучи данните за регионалната заболеваемост след Деня на труда през септември, за да направи график за отваряне на офисите. 

"Барклейз":

Около 69 хил. служители на британския кредитор ще работят дистанционно поне до края на септември. Банката ще ги информира лично кой кога да се явят на работните си места като датите вероятно ще се разпределят в няколко месеца от октомври нататък. В интервю за агенция "Блумбърг" през юли главният изпълнителен директор на "Барклейз" - Джес Стейли - е споделил, че е "важно хората да се върнат заедно като физическа група", но е подчертал, че здравето и безопасността трябва да са водещи. Поради което не е определил точен график. 

"Бенк ъф Америка корп.":

Вторият по големина щатски кредитор ще започне да връща служителите в офисита си поетапно след Деня на труда на 7 септември, като за целта ще изпраща 30-дневни предизвестия. Първоначално процесът ще е ограничен и съобразен с предпазливия подход на банката. Завръщането на работа ще се осъществява по различно време и начин в зависимост от длъжността, департамента и местоработата. Бизнес пътуванията са забранени до 7 септември, освен ако не бъдат одобрени от член на висшия мениджърски екип. Забранено е и провеждането на различни събития и събирания.  

"Оувърсий-Чайниз бенкинг корп.":

Втората по големина банка на Сингапур няма целеви процентен дял на хората, които да работят в офисите. В момента малко под 60% от персонала са по работните си места. Тази бройка е определена чрез оценка на услугите, на работните функции и на процедурите по обслужване на бизнеса и на индивидуалните потребители, както и на риска, произтичащ от COVID-19 за съоветния служител и за семейството му. 

"НатУест груп":

Британският кредитор обяви през юли, че 80% от персонала ще продължи да работи дистанционно до 2021-а, като по този начин удължи предварително определения до септември "карантинен" срок. Решението засяга близо 50 хил. служители. "

Шрьодерс":

Лондонският мениджър на активи съобщи през август, че "възприема перманентно гъвкав работен процес". Промяната ще улесни персонала от почти 5 хил. души да си останат по домовете когато се налага и ще облекчи изискванията за количеството присъствени в офисите или включени към работните системи работни часове. Този режим се отнася за служителите на компанията по целия свят, но все пак ще зависи от работните им отговорности.      

"Стандард лайф Абърдийн":

Базираната в Единбург фирма планира да позволи на малка част от персонала да се върне на работа през идните месеци, като мнозинството служители ще продължат да работят от домовете си поне до края на годината. 

"Ай Джи груп холдингс":

Платформата за търговия на финансови деривативи няма да изисква от персонала си да се върне на работа поне до началото на 2021-а, съобщил в паметна записка на 26 август главният оперативен директор Йон Ноубъл. Компанията ще преразгледа решението си в началото на следващата година. За онези, които се върнат в офисите, ще бъдат създадени системи за еднопосочно движение, по-малко работни места и заседателни зали. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във