Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките тестват цифрови валути

Тринайсет от най-големите банки в света се подготвят да пуснат през 2020-а цифрови версии на основните глобални валути. Плановете им се основават на дългогодишни анализи, които ги убедили, че технологията, подкрепяща  виртуалните пари, би могла да направи търговията по-евтина и с по-нисък риск. Ръководеното от "Ю Би Ес" проучване на USC (Utility Settlement Coin), битува в пространството от 2015-а, когато банките решили да проверят дали услугите им на едро могат да се направят по-ефективни, чрез въвеждането на технологията на разпределените регистри (DLT). Тя се използва в мрежите на криптовселената и позволява на участниците в нея да обменят пряко информация в регистър с открит достъп, който никога не може да се подмени или изтрие. На теория технологията може да замени купищата хартиени носители и обработката им, но банките трябва първо да преодолеят правните и регулаторните препятствия по цял кръг въпроси - от управлението на риска до личната тайна - преди да започнат да я предлагат масово.

Хайдер Джефри - шеф на звеното за стратегически инвестиции в инвестиционната банка на "Ю Би Ес" - коментира, че проучванията и анализите показват, че в скоро време USC ще започнат да се използват за разплащания и клиринг на търговски сделки и биха се оказали безспорно "трансформиращи" за търговията. Джефри посочва, че това е начин за действително редуциране на риска при разплащанията, при кредитирането и при партньорските отношения, които банките поемат в периодите между нареждането на търговските операции и действителното прехвърляне на парите и на активите от едната на другата страна по сделката.

USC ще започне съществуването си с 14 собственици и членове, сред които "Ейч Ес Би Си", "Барклейз", "Сантандер", "Бенк ъф Ню Йорк Мелън", "Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп", "Креди Сюис", "Кей Би Си", "Ай Ен Джи" и канадската "Си Ай Би Си". Цифровата валута ще бъде деноминирана в основните световни парични единици: щатски долар, евро, японска йена и британски паунд. Всяка единица USC, деноминирана в американски пари, ще бъде подкрепена с традиционни долари на Федералния резерв. Същият модел ще се приложи и за другите валути, с което да се гарантира, че стойността на виртуалната монета е стабилна.

Междувременно, банките и борсата NASDAQ са инвестирали 50 млн. брит. паунда във Fnality - ново дружество, натоварено да създаде пазарна инфраструктура за прехвърляне на стойност по цифров път. Първоначалното приложение на USC ще е в пазарни ниши като например създаване на пазарна конфигурация, позволяваща употребата на дигиталните пари за посрещане на минималните кредитни изисквания при търговия на финансови производни. В момента е необходим поне един ден за удовлетворяването на подобни изисквания, докато с USC процесът ще е почти мигновен.

Японски банки също работят по дигитална монета - J Coin, но те акцентират върху дребните банкови услуги. По същия път е поел и гигантският медиен гигант за социални контакти "Фейсбук", който разработва цифрови пари, фиксирани към щатския долар. Те ще могат да се използват за незабавен трансфер на стойност между потребителите на "Фейсбук". 

Централните банкери обаче не са чак толкова запленени от дигиталните версии на парите. Германската Бундесбанк, съвместно с германската фондова борса "Дойче бьорзе" започнаха през 2016-а експеримент, приключил в края на 2018-а за евентуалното приложение на технологията на криптовалутите DLT за превод и разплащания по ценни книжа и кешови операции. По оценка на председателя на Бундесбанк и потенциален приемник на шефа на Европейската централна банка Марио Драги - Йенс Вайдман, огласена в средата на миналата седмица, използваният в изпитанията прототип е изпълнил по принцип всички основни изисквания на контролните органи за финансовите транзакции, но се е оказал по-скъп и по-бавен от традиционния път.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във