Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките слагат ситна цедка на кредитите

Oчаква се банките от еврозоната да затегнат допълнително кредитните си стандарти през второто тримесечие на 2021 г., тъй като предизвиканата от пандемия рецесия в рамките на единния блок се удължава и заплашва да наруши предстоящия летен туристически сезон.

Това показва последното тримесечно проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стандартите при отпускане на банкови заеми в региона на единната валута.

След повече година и половина на локдауни и драстични ограничения, голяма част от сектора на услугите в Европа е засегнат много сериозно и оцелява чрез отпусканите спешни средства. В тази връзка ЕЦБ се опасява, че европейската икономика ще остане под натиск, защото банките ще сложат по-ситна кредитна цедка, принуждавайки фирмите да излязат от рисковите бизнеси.

Лошите заеми в еврозоната удариха ново дъно. Кредитните стандарти или критериите за одобрение на заеми вече бяха затегнати за фирмите през първото тримесечие на годината, като банките кредитори виждат по-нататъшно втвърдяване, съчетано с възможно нарастване ри търсенето на кредити.

Кредитните стандарти по отношение на отпусканите фирмени заеми се затегнаха в Германия, Испания и Италия, докато във Франция останаха непроменени, посочва ЕЦБ.

"Това отразява несигурността на банките относно тежестта на икономическото въздействие на третата пандемична вълна и по отношение на напредъка във ваксинационната кампания", заяви ЕЦБ при представяне на тримесечното си банково проучване.

Covid разходите няма да секнат и след края на пандемията. Проучването отчита търсенето на заеми също намалява, тъй като много от фирми отлагат инвестиционните си програми, защото преживяват или от ликвидни буфери, или от пряка държавна подкрепа за ликвидност.

И все пак търсенето на бизнес заеми може да се възстанови през второто тримесечие, особено сред малките и средните предприятия, тъй като по-строгите мерки за ограничаване увеличават нуждите от средства.

По отношение на жилищните заеми, кредитните стандарти леко намалиха търсенето през първото тримесечие, но банките очакват тази тенденция да се обърне през второто тримесечие, когато нетното търсене на ипотечни кредити започне да нараства, показва последното тримесечно проучване на ЕЦБ.

Помощите и добавките към пенсиите предотвратиха спад на доходите. ЕЦБ обеща свръхниски разходи по заемите за идните години и засили покупките си на активи през  миналия месец, като всичко това се прави с надеждата, че по-ниските разходи за заеми на едро ще стигнат до бизнеса и потребителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във