Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките ще увеличат продажбите на портфейли с лоши кредити

Една от големите компании за изкупуване на дългове в Европа – норвежката B2Holding, очаква значителни обеми необслужвани кредити, които ще бъдат обявени за продажба през тази и следващата година. 

“С изтичането на мораториума за плащанията по кредитите и прекратяването на схемите за държавни гаранции в подкрепа на бизнеса и домакинствата ще наблюдаваме силен ръст на просрочените заеми. Групата ни очаква повишена активност на пазара по-късно през тази и следващата година”, коментира Ерик Йонсен, изпълнителен директор на B2Holding.  

В Европа към декември 2020 г. кредитите, които са под мораториум или част от схеми за държавни гаранции, са на стойност 660 млрд. евро по данни на Европейския банков орган. В България към март 2021 г. заемите под мораториум са близо 9 млрд. лв. по данни на БНБ. Очакванията са тази картина да се промени и по-късно през тази и следващата година на пазара да бъдат предложени голям обем проблемни кредити.

По данни на БНБ към края на март 2021 г. необслужваните банкови кредити в България са на стойност 5.7 млрд. лв. или 7.1% от всички отпуснати заеми. За сравнение – в края на март 2020 г. делът на същите е бил 8%. Само фирмените са 3.7 млрд. лв. или 9.6% от всички кредити за нефинансови предприятия. След трудната 2020 г. основната причина за по-малкото просрочени заеми е кредитният мораториум, от който са се възползвали много клиенти на банки, както и по-рестриктивната политика за отпускане на заеми, прилагана през миналата година, казват от компанията за изкупуване на дългове.

В България норвежката компания оперира чрез Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ). Проучване на АСВ показва, че през миналата година са се променили и навиците, и профила на хората в България по отношение на плащането на задължения, които веднъж вече са просрочили. Има увеличение в броя на хората, които желаят да започнат редовно погасяване на тези задължения. Хората в пенсионна или близка до пенсионна възраст, както и най-младите на пазара на труда се представят най-добре в погасяването на просрочени задължения в условията на пандемия от коронавирус, показва второто годишно проучване “Добрият платец” на компанията, направено на база данни от над 490 хил. задължения на физически лица в България през цялата 2020 г.

В COVID кризата лицата на възраст над 60 години, особено жените, плащат най-често и редовно своите просрочени задължения, става ясно от анализа на данните. Интересно е, че значително по-добре спрямо предходната година се представят най-младите – 20-24 годишните. Следващата възрастова група – 25-29 годишните, поддържат високо ниво на обслужване на задълженията си за втора поред година. За разлика от предходното изследване, сега хората на средна възраст изпитват повече затруднения да погасяват редовно дълговете си. “Прави впечатление по-негативната тенденция при клиентите между 30 и 45 години, които, изглежда, най-силно са усетили ефекта на кризата,” коментира Юлия Юргакиева, изпълнителен директор на АСВ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във