Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките ще трябва да заделят допълнително средства срещу икономическите рискове

От днес (1.10.2019 г.) банките ще трябва да заделят допълнително капитал, за да имат допълнителен буфер срещу икономическите рискове. За изискването се знае повече от година, тъй като Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решението за него през септември 2018 г.

Банките ще трябва да заделят повече пари, за да си осигурят буфери, ако заради влошаващата се икономика част от кредитите не се обслужват. До сега антицикличният капиталов буфер, приложим към рисковите експозиции, беше нула. От днес той ще бъде 0,5% от базовия капитал. Буферът ще бъде 0,5 на сто до края на март 2020 г., а от април ще се покачи на 1%.

"Кредитната активност в сегмента на жилищните и потребителските кредити остава висока. В периоди на засилено кредитиране е възможно да започне постепенно натрупване на циклични рискове", съобщиха от БНБ през септември, цитирани от Българското национално радио. Неведнъж и експерти от банковите среди са подчертавали, че ръстът на кредитирането излиза от здравословните си нива. Според тях, увеличаването на буфера не би трябвало да е проблем за нито една от банките. Данните на БНБ за състоянието на системата през август показаха, че печалбата в банковия сектор е 1,2 млрд. лева за първите осем месеца. Намаляват средствата за обезценка, увеличават се кредитите и депозитите в системата. Собственият капитал в баланса на банковата система в края на август възлиза на 14,3 млрд. лв., като е отбелязано месечно увеличение със 166 млн. лв. (1.2%). Прирастът се дължи на по-големия размер на печалбата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във