Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките ще получават пари от ЕС само в краен случай

Спасителният фонд на еврозоната, Европейския механизъм за стабилност, ще може да инвестира директно в проблемни банки от следващата година. Това обаче ще бъде възможно само след като 8% от общите пасиви на банката са „отписани“. Това заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след края на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, която се проведе на 5 май в Брюксел.

Съгласно новите правила за преструктуриране и оздравяване на финансови институции в ЕС, който влизат в сила от 2016 г., не само на акционерите на банката, но и притежателите на облигации и дори големите вложители ще трябва да загубят част от парите си при спасяването на една банка. Едва след това ще могат да бъдат използвани пари от правителство или фонда на еврозоната, за да се предотврати банковия колапс. Или както политиците в ЕС наричат този механизъм -“bail-in” (спасяване чрез вътрешна рекапитализация).

Още през 2012 г. лидерите на валутния съюза се обединиха около идеята, че Европейския механизъм за стабилност трябва да разполага с възможността директно да закупува дялово участие в една банка. Целта на това е да прекъсне "порочната връзка“ между задлъжнелите правителства и нестабилните банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във