Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките ще откриват сметки на украински граждани по улеснен механизъм

Подготвя се механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила. Това стана ясно на среща на вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ, съобщиха от Министерството на финансите.

На срещата е дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България. Според кредитните институции, в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „Виза“ и „Мастъркард“. Сумите, които могат да бъдат взети по този начин, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка. Също така, украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС терминали.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от Европейския съюз не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.     

Facebook logo
Бъдете с нас и във