Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките ще гледат да се отърват от санкционираните от САЩ

Автоматични санкции очакват тези, които работят с хора, включени в списъка. Ако например банка има бизнес отношения с такъв човек, и тя продължи да оперира в долари с него, може да получи глоби и санкции, обяви бившият главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян. 

Според него банките ще гледат да се отърват от тези отношения, т.е. банките ще бягат като дявол от тамян.

„Влиянието на тези пари в икономиката, в политиката и всичко друго всъщност доста рязко се пресича. Това е и целта на санкциите, наложени от САЩ”, добави в телевизионно интервю ексбанкерът. По думите на Хампарцумян обикновено олигархичните отношения водят до блокажи на икономиката, които намаляват генерирането на ново богатство.

Той допълни, че санкциите са направени така, че да затруднят компаниите до максимална степен и да ги извадят от бизнеса в развития свят.

„Държавата е добронамерена. Опитва се да предпази собствените си дружества, а и да даде един сигнал на всички останали да внимават”, смята Хампарцумян.

Очакванията са  властта да разпространи разширен списък с физически и юридически лица, свързани с обявените от САЩ санкционирани лица. Като физически лица са санкционирани Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и 64 фирми свързани с тях.

Колкото до банките и закона "Магнитски", още преди дни журналистът от Чикаго Симеон Гаспаров обясни, че санкциите ще засегнат много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари. 

"Ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции", посочи Гаспаров.

По думите на журналиста не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

"Аз мисля, че тези санкции дават зелена светлина на българските институции да не се притесняват, а да действат. Има закони, има европейска Конституция, има българска Конституция. Затова ги има тези закони, за да се действа по тях", каза още журналистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във