Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банките се справиха с предизвикателствата на кризата

Министър-председателят Пламен Орешарски пред Асоциацията на банките в България

Уважаеми дами и господа, започвам с благодарности за поканата да присъствам тук, на тази среща в навечерието на вашия персонален празник. Както всеки празник, и този е повод не само за наздравици, а и за равносметки, за поглед върху свършеното и за преценки на предстоящото. В отминалите години аз неколкократно съм споделял с вас този празник, макар и никога да не съм бил професионален банкер.


По стечение на обстоятелствата действително в последните 20 години моята професионална кариера е много тясно обвързана както с трудностите, така и с възхода на банковото дело у нас. Това обвързване започна от първия ми ден на висш служител в Министерството на финансите, когато заедно с вас или поне с някои от вас - тук присъстващите, правихме първите стъпки в развитието на пазара на държавни ценни книжа. То продължи през най-трудните периоди - от големите локални финансови кризи през 90-те години, когато пак заедно спасявахме не само банковата система, а, струва ми се, и цялата монетарна и икономическа система на държавата.


Работихме заедно и в периода на кредитната експанзия в т.нар. добри икономически времена, които впоследствие се оказа, че не са били толкова добри. Още по-усърдно работихме и в драматичните дни след бързото разпространение на глобалната финансова криза през 2008-а и след това. Мисля, че се справихме добре - не само през последните години, за които имаме основание да се гордеем, че минимализирахме щетите за банковата система и за икономиката като цяло от глобалната финансова катастрофа, но и преди това - в бурните години в края на миналия век, когато всъщност беше нашата генерална подготовка за сегашното изпитание.


Нашата банкова система остана една от малкото измежду всички европейски страни, която не погълна нито лев публични фондове за спасяване на банки или за допълнителни капитализации на други такива. Безспорно бащите на тези успехи винаги са много, но никой, струва ми се, не може да обезцени вашата роля на мениджъри за благоразумната политика на банките преди кризата и за адекватните действия след това. Сигурно могат да се посочат и изключения, грешки, пропуснати възможности, но не това е най-важното. По-важното е, че днес мога да ви поздравя, че преодоляхте големите предизвикателства, и много ми се иска да сте напълно готови за следващите. Защото пред вас стоят нелеките задачи да се справите с остатъчните негативни ефекти от отшумяващата криза, да въведете новите общоевропейски унифицирани правила за регулиране на дейността на банковия сектор и в същото време отново да поемете най-присъщите ви функции да трансформирате спестяванията си във възможно най-ефективни инвестиции. В тази задача, бих искал да подчертая, не сте сами. Задачата на кабинета е същата или сходна. Да насърчава икономическата активност и възстановяване на икономиката. Изцяло можете да разчитате на нашата подкрепа.


Уважаеми дами и господа, преди да говорим за работа и отговорности, позволете ми да ви поздравя с утрешния празник и да ви пожелая крепко здраве и продължаващи професионални успехи. Вярвам във вас, че ще работите за изпълнението на програмата на кабинета и в интерес на вашите акционери. Благодаря ви.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във