Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките се подготвят за тъмна и студена зима

Някои от най-големите световни кредитни институции прецизират плановете си за извънредни прекъсвания на електрозахранването в Лондон през зимата.

Те провеждат съвместни разговори и обсъждат използването на терени извън сградите на офисите им или работа от домовете, твърди търговската асоциация на сектора на британските банкови и финансови услуги UK Finance, която координира дискусиите. Фирмите изучават и опита на Южна Африка, където паузите в подаването на ток са част от всекидневието. Според UK Finance място за паника няма и всеки трябва просто да подреди къщичката си.

Разговорите са провокирани от глобалната енергийна криза, която е особено остра в Европа заради орязаните руски газови доставки, заплашващи с тъмни часове, ако температурите паднат екстремно през зимата. Обединото кралство подготвя от няколко дни планове за комбинацията от студено време и газов недостиг, която може да изключи захранването на домакинства и производствени предприятия. Франция ще помоли индивидуалните потребители, бизнеса и регионалните управи да намалят потреблението на енергия, за да не се налага ротационен режим на тока. Германия пък национализира местния газов гигант "Унипер", за да предотврати колапс на националния енергиен сектор.

Това означава, че най-едрите финансови компании на континента се нуждаят от планове за извънредни ситуации.

Изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" съобщи, че има програма при недостиг на електроенергия за всичките си бизнес-локации. Банковият шеф на германските операции Щефан Бер информира на конференция във Франкфурт, че големите офиси са снабдени с генератори и е предвидена възможност за временно преместване на персонал в различни държави в случай на извънредна обстановка.  

В Обединеното кралство кредитори, строителни кредитни съюзи и клонове и офиси на чуждестранни банки участват в обсъжданията, посочва UK Finance. Представители на най-едрите фирми, между които на "Голдмън Сакс груп", "Ситигруп", "Бенк ъф Америка", "Ейч Ес Би Си холдингс" и "БНП Париба" са отказали коментар за подготовката си. Според координатора UK Finance обаче те вече имат генератори и допълнителни енергийни източници, които да ги захранват поне 72 часа. Освен това се търсят терени в Лондон, Есекс, Съри и на други места, които биха могли да се спасят от локални изключвания на тока. Опитът от пандемията от коронавируса и от неблагоприятни климатични условия пък означава, че финансовите компании са добре подготвени.

Кризата притиска банките да намалят зависимостта си от изкопаемите горива.

Фирмата eEnergy Group, която управлява енергийната стратегия на няколко стотици сгради в Лондонското Сити, отчита "огромен ръст" през последните три месеца на финансови институции, опитващи се да сведат до нула това потребление предвид проблемите на енергийния пазар. Според нейния главен изпълнителен директор Харви Синклер, "цените на енергията са се изкачили до равнищата на наемите". Групата инсталира "умни метрични устройства и установява дали лампите са загасени през нощта и дали климатиците не работят прекалено дълго". Освен това съветва клиентите си да инсталират резервни източници на енергия като акумулаторни батерии и слънчеви панели, които не са свързани към мрежата.

В Швейцария "Ю Би Ес груп" е решила да допусне по-големи температурни отклонения в офисите си в опит да намали енергопотреблението. Датските банки пък са доставили одеяла, за да помогнат на персонала да се справи с по-ниските температури в офисите. А "Дойче банк" е разпоредила на служителите си през лятото да ограничат използването на климатици и да спрат топлата вода в офисите на територията на Германия.  

Центровете за данни - ключов елемент от финансовата архитектура - също вземат мерки да гарантират защитата си.

"Телехаус Юръп", която предоставя услуги на над 800 потребители, между които банки и застрахователни компании, на пет терена в Лондон, е повишила нивото на кризисен мениджмънт и провежда консултации с доставчици на горива. Подготвката стана по-интензивна след като лондонският "Манхатън" - "Канари уорф" - в продължение на дни се бореше с проблеми със захранването през март след като пожар унищожи подстанция и остави без ток офисите на "Ситигруп", "Ейч Ес Би Си" и "Моргън Стенли". Нервите се обтегнаха допълнително през юли когато части от Лондон бяха на прага да останат без ток в резултат на растящото потребление и недостатъчен мрежови капацитет. 

Съединените щати също не са имунизирани срещу проблеми, което показва, че банките по света трябва да се научат да уравлява рисковете. През студената зима на 2021-а електрозахранващата мрежа на щата Тексас излезе от строя и остави милиони потребители без ток за дни наред. Калифорния беше на прага на подобна ситуация през последните седмици заради екстремни горещини.   

Банките в Южна Африка, които страдат от продължителни спирания на тока, имат богат опит за справяне с подобни предизвикателства.

От 2008-а насам "Инвестек Саут Африка" е инсталирал непрекъсваеми системи за електрозахранване и резервни дизелови генератори за първична защита в центровете за данни, информира главният административен директор на финансовата институция Стюарт Спенсър. Фирмата ползва трима електроинженери в Йоханесбург и има достатъчни количества дизел за захранване в продължение на дни. Авансовото тестване на системите е особено важно, посочва Спенсър, защото "центърът за данни е ключов за оцеляването на банката" и "всяко изключване на охлаждането може да доведе до прегряване на сървърите и до безконтролно спиране на работата, чието възстановяване е истински кошмар".

Джанлука Пескароли - лектор по организационна устойчивост на бизнеса в "Юнивърсити колидж Лъндън" отбелязва, че всяко изваждане от строя на банкови услуги може да нанесе сериозни поражения предвид особеностите на безналичните трансакции. Неговото притеснение не е самата банка, а нейното битие във вселената на доставчици от трети страни или на клиенти и всеки фалит може да доведе до ефекта на доминото. Съветът на Пескароли към кредиторите е да правят повече тестове и обучения на персонала, и да изучават мрежите и сградите, в които са настанени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във