Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките са одобрили 2171 безлихвени заема от началото на програмата

"Общинска банка", "Инвестбанк", "Първа инвестиционна банка" и "Интернешънъл Асет Банк" до момента са одобрили 2171 безлихвени заема на физически лица, засегнати от пандемията, с гаранция от Българската банка за развитие.

В "Общинска банка", която първа започна да обработва заявления на гражданите, одобренията са 1150. 836 са потвърдените заеми в "Първа инвестиционна банка", 115 – в "Инвестбанк" и 70 – в "Интернешънъл Асет Банк". 

Над две трети от исканията са от служители в неплатен отпуск. Значително по-малко са кандидатствалите за кредит самоосигуряващи се лица.

"Алианц Банк" и "Търговска банка Д" са поредните две банки, които подписаха споразумения с ББР и ще приемат искания за отпускане на безлихвени кредити за физически лица до 4 500 лева. Клоновете им ще бъдат подготвени за обслужване по програмата след 18 май.

Предстои финализиране на процеса по сключване на споразумения и с Банка ДСК, ОББ, "Райфайзенкбанк", "Уникредит Булбанк", ЦКБ и "Юробанк България", които също заявиха интерес да се включат.

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева. Финансовите средства се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във