Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банките продават и си купуват имоти за милиони

Колелото на търговете за заложени в полза на банките имоти се завъртя отново с пълна сила. Ако се съди по данните на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители (а там не са поместени всички обявени продажби), общата сума само за първите пет търга, от която ще започнат есенните наддавания, е 24 млн. лева. При това в нея не е включен един имот в местността Манастирски ливади в София, чиято начална цена е 17.25 млн. лева. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, негов собственик е фирмата Вальор а Инвестименти България, която дължи около 500 хил. лв. на Столичната община за неплатени такси битови отпадъци. Но кметството остава след основния кредитор на дружеството УниКредит Булбанк. Точно по искане на финансовата институция имотът е обявен за публична продан и първоначалната цена при наддаването е 17.25 млн. лева. Компанията е собственост на регистрираното в Рим едноименно италианско дружество, чиито намерения очевидно са били спекулациите с недвижимости на българския пазар. Кризата обаче го е застигнала в разкрачено положение, а заедно с него и банката, която го е кредитирала. Впрочем там нещата вече са решени. В сряда - 7 септември, след като стана ясно, че няма други купувачи, УниКредит Булбанк придоби имота и сега ще си го управлява сама. По този начин тя поема и разходите му за данъци и за битови отпадъци.


На тезгяха на частните съдебни изпълнители са изложени всякакъв вид имоти - хотели, фабрики, парцели и дори басейни, което ясно показва незавидното положение, в което са изпаднали всички сектори на българския бизнес. Интересното е, че само при една успешна продажба на такъв актив някои банки могат значително да увеличат печалбите си. Дори да ги удвоят. Ето ви един пример. ОББ е отчела за шестте месеца на 2011-а положителен финансов резултат от 9.63 млн. лева. По нейно настояване през септември са обявени два големи търга за имоти на нередовни длъжници. Първият е за


мотел Божур намиращ се в София. Наддаването ще започне от 6.27 млн. лева. Имотът е на фирмата Интер Булгериън Пропъртис Емералд. Истинският длъжник обаче е нейният собственик - компанията Интер Булгериън Пропъртис Младост, която дължи на ОББ близо 14 млн. лева. Отделно от това компанията не е платила на Столичната община налози за 352 хил. лева. Притежателят на тези две, а и на още няколко фирми е Крум Лазев - човек, който изцяло се е посветил на бизнеса с недвижимости. Без съмнение до 2008-а той му е носил сериозни печалби, от които обаче не са заделяни резерви, за да се покрият евентуални загуби по време на криза. Резултатът от подобна далновидна политика са запори и разпродажби или, казано накратко, главоболия и за кредитора, и за длъжника.


Пак по искане на ОББ са обявени два търга за терени на металопреработваща фабрика в Плевен. Първоначалната цена, от която ще започне наддаването за единия имот, е 5.22 млн. лв., а за другият - 1.92 млн. лева. Те включват и една дузина сгради. Фабриката е собственост на фирмата Метаком - СЛЗ АД Мажоритарен акционер в нея е Група технология на металите - Ангел Балевски Холдинг на известния бизнесмен Красимир Дачев, който има няколко успешни бизнеса, като например свищовското предприятие Свилоза. Фабриката в Плевен обаче явно не може да се справи при сегашната неблагоприятна конюнктура и да обслужва задълженията си към банката и затова е извадена за продажба.


УниКредит Булбанк се опитва да си събере вземанията от Вено - Холдинг АД, като продаде имот в Бургаската промишлена зона Север Първоначалната цена, от която започва наддаването, е 5.06 млн. лева. Задлъжнелият холдинг е собственост на девет юридически лица и граждани. Бизнесът на въпросното дружество и дъщерните му компании е разностранен и включва зърнопреработване и фуражи, транспортна дейност, туризъм, хотелиерски услуги и какво ли още не.


Собствениците му очевидно строго разделят финансовите потоци между отделните компании, защото, поне според търговския регистър, върху активите на повечето дружества няма наложени запори или други претенции. Това, разбира се, не означава, че финансовото им състояние е блестящо, но поне не са доведени до състояние на принудителна раздяла с имотите си.


Ако разполагате с излишни милиони и искате да се сдобиете с имот на Черноморието, може да се заинтересувате от търга за жилищна сграда в Каварна.Той е обявен по искане на Банка Пиреос България. Става дума за четириетажна къща, която кредитната институция е придобила от длъжника и сега се опитва да си върне парите, като я продава. Първоначалната цена е 4.8 млн. лева.


Ако проявявате интерес към подобни инак безспорно изгодни сделки, можете да се сдобиете и с цял басейн с минерална вода. Съоръжението върви и с екстри като ролба-пързалки и ресторант. Друг е въпросът, че всичко това не е в Каварна, а в село Овощник, Казанлъшко. Той е собственост на фирмите Минерален плаж - Овощник на небеизвестната фирма за сателитна телевизия Булсатком. Половината от капитала на Минерален плаж - Овощник пък е на добре позната строителна фирма НИКМИ. Първоначалната цена за търга е около 4 млн. лева. Той е насрочен по настояване на управителите и собственици на НИКМИ Милчо Благоев и Николай Козанов. Интересното в случая е, че според Търговския регистър въпросният имот е заложен в полза на Българския клон на СИТИБАНК.


Той е отпуснал на Булсатком заеми за 4 млн. евро и 6 млн. евро. Лихвите наистина са атрактивни - едномесечен ЮРИБОР плюс надбавка от 2.5%, но не по-малко от 5% годишно за валутния кредит, и едномесечен СОФИБОР, плюс надбавка от 3.5%, но не по-малко от 5.5% годишно за левовия кредит. Като обезпечение за тези заеми Булсатком залага всичките си активи. Сред тях под точка шест в списъка на обезпеченията в Търговския регистър е записан и минералният плаж в Овощник.


Не става ясно дали въпросната продажба се прави, защото бизнесмените от НИКМИ са решили да развалят съдружието с Булсатком или имат неуредени финансови взаимоотношения с фирмата за сателитна телевизия. Те си знаят най-добре. Факт е обаче, че се продава имот, който според справката в регистъра е заложен в полза на банка.


Сред търговете за милиони могат да се видят имоти на компании за търговия с яхти, на горски масиви, на предприятия за яйца. Въобще продажбата на недвижимости, които са заложени в полза на банки, започва да придобива застрашително големи размери. От една страна, офертите са много, но търсенето е минимално, което отправя фирмите директно към ръба на фалита, а банките в бездната на несъбираемите вземания. Изходът от самите търгове пък най-често е предизвестен. Купувачи няма, а ако все пак се появят, това се случа едва на третия търг, когато цената падне драстично. Така банките все по-често биват принудени да придобият имотите и да ги отдават под наем на досегашните им собственици. Което на практика означава, че кредитните институции и занапред ще имат големи разходи за провизиране на кредитите, обезпечени с имоти. Всичко това е сериозна индикация, че икономиката продължава да пропада, а халът й може да бъде определен като мъчителното влачене по-дъното. Което не само че не е приключило, но и няма изгледи това да се случи скоро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във