Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките привикват служителите си в офисите

Фредерик Одеа

"Сосиете женерал" планира да позволи на персонала си във Франция да работи от вкъщи до три дни седмично. С което последва германската "Дойче банк" в определянето на един от най-гъвкавите режими за връщане в офисите сред големите интернационални банки. 

Френският кредитор е подписал споразумение с представители на националния профсъюз за плановете за дистанционна работа, коментирал на 6 май за агенция "Блумбърг" главният изпълнителен директор Фредерик Одеа. Той е обяснил, че мярката ще помогне на "Сосиете женерал" да стане "още по-привлекателна като работодател". Извън Франция връщането на банковия персонал на работните места ще зависи от развитието на пандемията във всеки регион, допълнил Одеа. 

Банките по света следват различен подход към работата от дома, за да задоволят желанието на служителите за по-голяма гъвкавост и по-добър баланс между служебните задължеиня и личния живот след прекараната повече от година в дистанционна заетост. 

Регионални различия

"Ай Ен Джи груп" възнамерява да позволи на персонала си да работи през половината от времето от вкъщи в зависимост от местоположението, трудовото законодателство, условията в офисите и вида на служебната им дейност, споделил пред медиите на 6 май главният изпълнителен директор на холандския кредитор. Около 80% от служителите на "Ай Ен Джи" работят от домовете си, като някои постепенно се връщат по работните си места в Азия и Австралия.

Швейцарската частна банка "Ломбар Одие" смята да запази ротационната система в офисите, за да бъде избегната концентрацията на много хора в работните помещения и да бъде ограничен риска от заразяване с COVID-19. Институцията предлага по-голяма гъвкавост за дистанционна работа, твърди старшият управляващ партньор Патрик Одие. Той посочва, че банката ще позволи да се работи повече от домовете и вероятно ще се провеждат повече виртуални контакти отколкото преди пандемията.  

Европейските кредитори, включително "Ейч Ес Би Си холдингс" и "Ю Би Ес груп", редуцират площта на офисите си, защото планират нови начини за работа в хода на овладяване на заразата. Докато конкурентите им отвъд Атлантика, където имунизацията върви с пълна пара, притискат служителите да се върнат на работните си места, за да съхранят корпоративната култура. 

Призивите на Манхатън

"Джей Пи Моргън" очаква обратно на работа персонала си на ротационна база до юли, макар че би обмислил и някои гъвкави споразумения. Институцията планира да възстанови присъствената дейност на 17 май на доброволна база.  

Главният изпълнителен директор на "Голдмън Сакс гуп" - Дейвид Салмън - пък заяви, че работата от дома е "аномалия". Той е изпратил вътрешно съобщение до сужителите, в което ги съветва "да планират завръщането си в офиса" до 14 юни в САЩ и до 21 юни във Великобритания".

Намеренията на "Джей Пи Моргън" и "Голдмън Сакс груп" притиска и други банки да сложат край на дистанционната работа. Макар че повечето смятат, че биха могли да позволят на персонала си да работи от вкъщи до лятото, някои шефове са склонни да върнат банкерите в офисите по-рано. Други големи кредитни институции не очакват служителите да влязат масово в работните помещения поне още няколко месеца. Клоновете за банкови услуги на дребно са били отворени по време на пандемията. 

Плановете:

- "Ситигруп" очаква около 30% от персонала в Северна Америка да се върнат в офиса до края на лятото;

- Главният изпълнителен директор на "Бенк ъф Америка" - Брайън Монихан - обяви, че връщането в работните помещения няма да се случи преди Деня на труда (бел. ред. - 6 септември 2021-а);

- "Уелс Фарго" изразява оптимизъм, че работниците ще могат да се върнат в офиса на 6 септември.

Тези решения могат да се усложнят в зависимост от местонахождението на банковите сгради. Например, много по-лесно ще е да се "засели" отново централата на "Джей Пи Моргън" в нюйоркския "Мидтаун ийст" вместо на "Таймс скуеър", където са "подслонени" "Барклейз" и "Моргън Стенли". Там бизнесът е бил поразен особено тежко от пандемията, а напоследък са се случили и доста широко коментирани криминални престъпления. Което повишава несигурността на и без това депресираните от заразата хора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във