Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките от еврозоната улесниха получаването на кредити

Банките от еврозоната улесниха вътрешните си критерии за одобрение на бизнес кредити. Това показва последното проучване на Европейската централна банка за тенденциите през второто тримесечие на 2018 година. ЕЦБ очаква стандартите в кредитирането да бъдат разхлабени и през следващото тримесечи. 

Според доклада занижения има и при стандартите за отпускане на жилищни кредити. Търговски банки са облекчили и стандартите си за получаване на потребителски заеми. 

От Европейската централна банка посочват, че облекчаването на кредитните стандарти е придружено с по-голямо търсене на кредитиране. Тенденцията е позитивна и това би следвало да подкрепи инвестициите и потреблението в еврозоната. 

Централната банка отчита, че ниските лихвени проценти, инвестиционната активност и корпоративните сливания са предизвикали търсенето на бизнес финансиране.

Кредитните институции от еврозоната също така съобщават, че техните наличности на необслужвани заеми са оказали по-слабо влияние върху политиката им за отпускане на заеми и че въздействието на необслужваните кредити се очаква да намалее допълнително през следващите шест месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във