Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките от бъдещето вече са сред нас

Ето това е банка от бъдещето.

Автори: Ивайло Цолов, Чавдар Цолов

В контекста на растежа на технологиите в банковия сектор, изречения като “Дай да ти сканирам QR-кода на Revolut-а, за да ти пратя паричките веднага!” или пък “Допри си само смартфона до моя и парите вече ще са в сметката ми, няма какво да ходим по банки и да чакаме на опашки за един превод” вече не са рядкост. Но макар и технологичните банки да са част от бита на тези, които са на “ти” с технологиите, то мнозина дори не са чували за тях.

Как започна всичко?

Пробивът направи още през 2013-та година немската банка Number26, по-късно преименувана на N26.

Кое е революционното?

N26 е банка без нито един клон. Нямат дори офис, в който можеш да отидеш да говориш с някого. Всичко се случва през мобилното им приложение или чрез сайта им - интуитивни, модерни, с безброй функции - дори отвъд очакванията на клиента. Без гише, на което да се оплачеш, но с денонощен чат за поддръжка. Без офис, където да попълниш с химикалка бланка за превод, но с мигновени преводи без такси - само с няколко клика.

Революционно, но явно не достатъчно, за да спечели сърцата на европейците. Щафетата пое английската банка Revolut, която беше създадена през 2015-та година. Тя се превърна в най-популярната виртуална банка. По-късно се появи и Monese, Curve и много други. N26 остана любимка на гражданите на Германия.

Кое е уникалното на банките без клонове?

FinTech-банките дават възможността на всеки гражданин на Европейския съюз да отвори своя сметка за минути, като снима паспорта или личната си карта и си направи селфи за сверяване. Ако системата еднозначно може да определи, че лицето е същото като на документа, то сметката вече е отворена и може да бъде пълноценно използвана. Ако системата не е сигурна, то тя оставя заявката в ръцете на служител, който се включва за секунди във видео-чат с нас и ни помага да се идентифицираме успешно. Възможност за фалшификация не съществува. Изпипаните до последно системи за сигурност разпознават всеки опит за измама.

С идентификацията и успешното отваряне на сметка в N26 (Германия), Revolut и Monese или Curve (Обединеното кралство) и много други приключението започва. Възможностите са безкрайни.

Банките предоставят абсолютно безплатно сметка и дебитна карта на всеки европейски гражданин - без скрити такси, без такса за откриване, за закриване или за пластиката. Месечна такса - няма. Такса за превод - няма.

Можете и сами да си помислите, че самите пластики на банките не може да са нещо обикновено и скучно. Така например картата на N26 е почти напълно прозрачна. Прозрачността е ключова дума за сектора - никакви скрити такси, никакви условия с дребен шрифт - безкомпромисна откритост и откровеност към клиента за продукта, който получава.

Revolut пък предлага в по-високия си пакет, който вече има месечна такса, но още повече функции, карта от метал...

Картата на банката Monese пък нарушава стереотипа, че тя трябва да бъде хоризонтално ориентирана и прави точно обратното, карта, която се държи както смартфона - вертикално. За максимална сигурност, банката дори не изписва номера на картата с големи цифри отпред, така че при плащане на ПОС-терминал да не бъде възможно те да бъдат заснети от охранителните камери в сектора на касата, а отзад - и то с много малки цифри.

Споменахме Curve, единствената засега банка, която позволява чрез една пластика да можете да се разплащате посредством всички Ваши карти, дори тези от българските банки. Само един клик в приложението и пластиката е вързана към картата, с която трябва да платите. Край на тестетата карти, които издуват портмонето - пластиката на Curve дори съдържа в себе си и карти за бонус точки на различни вериги - какъв хамелеон!

Пълно е с достатъчно скучни финансови организации. FinTech-банките могат всичко, само не и това - да са скучни. По темата за технологичните банки очаквайте още две статии. В едната ще представим в детайли функциите им, а в другата ще разкажем за слабите им места и възможните измами, които грозят клиентите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във