Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките очакват развитие по кандидатурата ни за "чакалнята на еврото"

За 2020 година банките няма да имат коренно различна среда и дневен ред от отиващата си 2019 г., прогнозира Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

По думите му банките ще продължат своята активна политика и присъствие по отношение на кредитирането, на посредничеството, на разнообразяването на услугите.

"Една от големите теми в банковото всекидневие отново ще бъдат иновациите и високите технологии, развитието на дигиталните канали и други модерни способи на работа с клиенти вътре като организация. Банките също ще отделят много внимание и на темите по управление на техните разходи с цел да ги управляват по-ефективно, да ги намалят по възможност", посочи Андронов пред Радио "Фокус".

Той уточни, че консолидациите, които вървяха през изминалата година и не са приключили, ще продължат. Естествено банковата общност очаква да види развитието по темата за членство в Банковия съюз и в механизма ERM II.

Председателят на УС на Асоциацията на банките в България очаква още по-добра и успешна година, през която бизнесът и икономиката да вървят добре, с успех и напредък.

Финансовият министър Владислав Горанов изказа очакванията си, че има реална възможност през април България да е част от ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната". 

Заложеният от Горанов срок все пак донякъде съвпада с прогнозите на ръководителя на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних. Преди месец Кьоних обяви, че България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II през първото или през второто тримесечие на 2020 година.

Елке Кьоних бе първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове. Тя следи процеса по присъединяването ни към т.нар. "чакалня за еврозоната", тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз. Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в Европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних.

Правителството и БНБ категорично заявяват, че желаят едновременно присъединяване към ERM II и към Банковия съюз. Стандартният престой в "чакалнята на еврозоната" е около три години. Но реалната смяна на лева с еврото зависи както от стриктното изпълнение на  Маастрихтските критерии, така и от реалната конвергенция - сближаване на доходите ни и на  жизнения ни стандарт с тези в страните от еврозоната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във