Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките обмислят отлагане на плащанията по кредитите за определен период

Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са насочени към тези клиенти на банките, които до този момент са били изрядни към, обяви председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

Новите мерки, които ще бъдат препоръчани от Европейския банков орган са насочени към тези, които и до момента преди пандемията са били редовни платци на задълженията си, обясни Андронов пред БНТ. Насоките на ЕБО се очаква да бъдат публикувани в сряда (1 април).

Основната мярка, която банките обмислят, е отлагане на плащанията по кредитите за определен период. Разглеждат се още няколко варианта - отсрочка на главницата и лихвите, само на главницата или само на лихвите.

Другата мярка, обявена от правителството, е, отпускането на безлихвени заеми от търговските банки чрез съдействието на Българската банка за развитие, чийто капитал бе увеличен със 700 млн. лв. от държавата.

Още в понеделник управителят на БНБ Димитър Радев съобщи, че се работи по мерки за отлагане на плащането по кредитите. Те трябва да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната.

"Това, което ще стане, е, че вероятно до сряда, Европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата им стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", обясни Радев.

По думите му хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките по този проблем и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ.

"Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", допълни гуверньорът на централната банка.

До момента две страни от ЕС са въвели мораториуми върху плащанията по кредити - Унгария и Полша. Публичен мораториум вече бе обявен в Унгария, а частен – в Полша. Разлика между двата мораториума е, че публичните мораториуми се въвеждат със закон, а частните – по решение на търговските банки с одобрението на надзорната институция.

У нас засега бяха премахнати наказателните лихви и неустойките по време на извънредното положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във