Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банките ни изостават в мобилните разплащания

Въпреки че българските банки поглеждат все повече към мобилните разплащания, у нас още няма ясно изразен технологичен лидер в тази област. Около това разбиране  се обединиха представители на българските банки и fintech специалисти по време на дискусия за бъдещето на банкирането и дигиталните разплащания в България, състояла се на 29 май.

Оказва се, че в България всички фактори за въвеждане на мобилните разплащания са налице, но все още няма отличаваща се платформа или услуга. Това пък изправя  местните банки пред  риск от навлизането тук  на глобалните технологични гиганти или на иновативни стартъпи. Това опасение  потвърждава и  проучване, проведено сред българските банкови мениджъри. Една трета от анкетираните отговорили, че сегашните им структури  не биха устояли на конкуренцията на гиганти като Google, Facebook или Amazon.  В този контекст половината от специалистите предположили, че банкирането ще претърпи  фундаментална промяна през следващите пет години -  все повече технологични компании ще поемат ролята на банки. Именно заради това голяма част от банкерите (36%) планират финансовите институции, които контролират и управляват, да се насочат  в посока на дигиталното банкиране още през следващата година. 

"Лесно е да кажем "нашата страна е различна", но в същността си нуждите на хората са учудващо близки - те биха искали да плащат или да им бъде заплатено с лекота. Биха желали да не губят време за това, както и да имат по-голям контрол над финансите си. Бизнес организациите пък желаят да продават повече и да плащат по-малки такси", каза основателят на fintech компанията  за мобилни разплащания Auka  Даниел Дьодерлайн. Той добави, че тъй като в България няма изявен лидер в това отношение, всяка банка или телеком могат да са следващите победители в това състезание, ако реагират бързо с правилната технология и план за навлизане на пазара.

Критичен фактор пред навлизането на дигиталните разплащания у нас обаче може да се окаже състоянието на инфраструктурата, необходима  за следващото поколение платежни услуги, твърдят експертите.

"Традиционно  тя е изградена и контролирана от картовите компании и малкият, и средният бизнес все още не е склонен да поеме разходите за нея. Потребителите в България са достатъчно отворени към новите технологии и мобилните разплащания. Но новите технологии трябва да бъдат приети и от търговците", отбеляза Васил Димитров, директор "Електронно банкиране и дигитална трансформация" в "Банка ДСК". Според него другият съществен въпрос  е големият дял, който заема кешовата икономика в страната. "Дори един търговец - собственик на кафене, да приема дигитални плащания, той пак трябва да се разплаща с доставчиците си в брой", даде пример той.

Какво обаче печелим, въвеждайки новите технологии за мобилни разплащания?

"Парите в кеш могат да бъдат загубени, откраднати, допринасят за сива икономика и криминална дейност. Докато с дигиталните разплащания имате по-висока сигурност и контрол за финансите си. Погледнато на макрониво, дигиталните финанси биха довели и до по-ниски данъци в  резултат от по-ниските нива на сива икономика. Затова и цялото общество има изключителна полза от въвеждането на дигиталната икономика и в частност - на  дигитално банкиране и мобилни разплащания", заключи Даниел Дьодерлайн.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във