Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките нe плащат лихва върху спестяванията

За пореден месец лихвите по депозитите на домакинствата остават много близо до 0%, а по спестяванията на бизнеса - процентът е отрицателен. Същевременно според данните на БНБ за август лихвите по кредитите отбелязват спад.

Средният лихвен процент по новооткритите влогове на предприятията в лева е отрицателен - минус 0.20%, като за година е намалял с 0.14 процента. По тези в евро е 0.00% и на годишна база запазва равнището си. 

Средната лихва по новооткритите депозити на домакинствата в лева през август е 0.07 процента, а в евро е 0.08%, което означава, че отчитайки таксите, начислявани по влоговете и инфлацията, доходността по спестяванията, държани в банки е отрицателна. 

Лихвите по кредитите за граждани и фирми също продължават да намаляват. 

Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните заеми, който включва лихвата и всички такси на банките, остава под 3% за месец август - средно 2,98%, показват данните на БНБ.

Лихвите по левовите заеми за фирми в размер под 1 млн. лв. са средно 2.94%, което е намаление с 0.10% спрямо предходния месец. Лихвите по левовите кредитите за бизнеса за над 1 млн. лв. намаляват от 2.57% на 2.19%.

Средният лихвен процент по потребителските кредити е 8.40% през август, а годишният процент на разходите е 8.95 на сто. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във