Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКИТЕ НАЛЯХА 134.8 МИЛИОНА ЛЕВА В БЮДЖЕТА

Банковата система отчете 2000 г. като най-успешната от доста време насам. Общата й печалба за годината е 282.7 млн. нови лева, а платените данъци са 134.8 млн. лева. Единствено през 1997 г. чистата печалба бе по-висока - над 364 млрд. стари лева. Но тогава 80% от приходите на банките бяха резултат на кухи печалби от курсови разлики, а през 2000 г. над 90% от постъпленията им се дължат на доходи от лихви.
Около 71% от чистата печалба на банковия сектор се дължи на БУЛБАНК. Заедно с ОББ и Банка ДСК тя влиза в първа група по класификацията на БНБ, в която участват кредитни институции с балансово число над 500 млн. лева. Общият размер на печалбата на трите банки е 238.8 млн. лева. Те контролират 49.87% от всички активи на финансовокредитната ни система, предоставили са 36.46% от всички отпуснати кредити и са привлекли 55.78% от депозитите от граждани и фирми.
Банките от втора и трета група (според класацията на БНБ), сред които са Пощенска банка, БИОХИМ, ХЕБРОСБАНК, БНП-Дрезднербанк, SG ЕКСПРЕСБАНК, Райфайзенбанк (България), Първа инвестиционна банка, Стопанска и инвестиционна банка, РОСЕКСИМБАНК, Общинска банка и Централна кооперативна банка, също могат да се похвалят с добри резултати. Общият размер на чистата им печалба е 35.7 млн. лева. Освен това те контролират 35.1% от всички активи на банковия сектор, 39.87% от кредитния пазар и 28.07% от депозитите на граждани и фирми.
Струва си да се отбележи, че през 2000 г. банките от първа, втора и трета група са увеличили значително балансовото си число, привлечените средства от граждани и фирми, както и кредитите, отпуснати за тях.
Печалното е, че всички останали банки, извън изброените, които са обединени в четвърта група, постепенно губят пазарни позиции. Тяхното балансово число е намаляло през изминалата година с общо 18.5 процента. Кредитите, които са предоставили, са по-малко с 2.13%, а депозитите от граждани и фирми бележат спад от 34.76 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във