Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банките надделяха над инвестиционните посредници

Противно на здравословната обществена логика и на елементарните управленски правила важните за държавата въпроси и спорове по сложни финансови теми в повечето случаи се обсъждат и решават не в публичен дебат в пленарната зала и в комисиите на Народното събрание, а на срещи между представители на заинтересованите браншови организации с ключови представители на парламентарните политически сили. И обикновено надделяват интересите на онези, чиито аргументи (или политическо лоби) са по-силни. Това правило за пореден път се потвърди при приемането на поправките в Закона за публично предлагане на ценните книжа, който бе гласуван окончателно на второ четене на 19 юли 2017-а. Още когато бе внесен, един негов текст предизвика сериозен спор между Асоциацията на банките в България и Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници. Става дума за текстове, които даваха право сметките на клиентите на инвестиционните посредници (на сума 196 хил. лв.) да бъдат защитени по силата на Закона за гарантиране на влоговете. Този текст бе вкаран по настояване на БАЛИП, чиито членове имаха лошия опит от фалита на Корпоративна банка през 2014-а, когато те трябваше спешно да правят прихващания, за да спасят парите на клиентите си в банката и реализираха загуби от това.

Асоциацията на банките в България обаче отправи писмен аргументиран протест до парламентарната Комисия по бюджет и финанси срещу предвиденото нововъведение за защита на влоговете на клиентите на инвестиционните посредници. Мотивът на банкерите бе, че в случай на банкова несъстоятелност промените биха направили клиентите на инвестиционните посредници най-привилегированите кредитори. И то при положение, че същите тези клиенти съзнателно са поели по-висок риск, като са предпочели да поверят парите си на инвестиционен фонд с цел по-висока доходност, а не да ги вложат директно като банков депозит.

Но в пленарната зала депутатите приеха на първо четене промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа включително и поправката за гарантирането на влоговете. След което обаче по нея са започнали същинските дебати и то не в Комисията по бюджет и финанси, а на срещи с депутати и в работните групи. Точно там аргументите, а и лобито на банкерите е надделяло и БАЛИП е вдигнала бялото знаме по този въпрос. Така за второ четене в Комисията по бюджет и финанси промените в закона са внесени без текста за гарантиране на влоговете на клиентите на инвестиционните посредници. Така са и гласувани. Вследствие на това Законът за публично предлагане на ценните книжа бе приет окончателно в пленарната зала без въпросния текст за гаранциите и по този начин и Фондът за гарантиране на влоговете, а и банките, които правят вноски в него, се отърваха от един допълнителен товар.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във