Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките масово съкращават работни места

Европейските банки използват пандемията, за да направят промени, за които акционерите им настояват от години. Например да съкращават работни места, да затварят клонове и да пренасочват клиентите си онлайн. 

Последната информация за голямо намаляване на работни места идва от Испания. Испанската банка BBVA обмисля да съкрати около 3000 работни места на вътрешния си пазар, или около 10% от своите служители в страната. Но това е само актуален пример. В последните седмици подобни сигнали идват от Великобритания, Германия и дори САЩ. 

На 23 февруари бе съобщено, че и най-голямата британска банка HSBC смята да съкрати работни места, но и да възобнови изплащането на дивиденти. Банката обяви също така, че ще затвори 82 клона в Обединеното кралство. С половин уста бе признато и че пандемията е довела до голямо преминаване към онлайн банкиране.

Солидни съкращения се задават във втората по големина германска банка. Commerzbank ще съкрати 10 000 работни места и ще затвори 340 клона до 2024 г., тъй като се нагажда към преминаването към онлайн банкиране и опциите за безкасово плащане.

Още повече банкови служители ще освободи американската Wells Fargo. Банката планира да съкрати 10 750 работни места, макар и да не се ангажира с конкретен срок, в който да реализира плана си. 

Отвъд преминаването към дигиталните канали има и друга причина за това поведение на кредитните институции - сделките по придобивания и сливания. Например банковите сливания в ход в Италия и Испания се очаква да затворят хиляди припокриващи се клонове. Фирмата за бизнес консултации Kearney прогнозира, че една четвърт от 165 000 банкови клона в Европа ще изчезнат след три години. 

Испанската Caixabank SA, която купува по-малка Bankia SA заяви, че ще спести 770 милиона евро от затварянето на половината от своите 6300 клона. В Италия Intesa Sanpaolo SpA съкрати 10 000 работни места и стотици клонове, след като миналата година се сля с по-малък конкурент.

Според някои анализатори Европейската централна банка насърчава случващото се. Във Франкфурт се лансира тезата, че банките са едно от икономическите слаби звена на Европа. В сравнение с американските, европейските банки не успяват да спечелят достатъчно пари, за да подпомогнат растежа на кредитирането. Те влязоха в кризата на Covid-19 с голям обем от лоши заеми, който се дължи на кризата с държавния дълг в еврозоната, започнала преди повече от десетилетие.

Европейската централна банка оказва натиск на банките да се реформират и все повече насърчава сливанията, които водят до намаляване на разходите. Националните правителства също промениха своя тон по отношение на тези сделки. "Пандемията до известна степен беше катализатор за банките да започнат да се справят със слабостите си по по-радикален начин", заяви наскоро Андреа Енрия, ръководител на банковия надзор в ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във