Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките компенсират по-ниските такси в чужбина с увеличение на национално ниво

От 15 декември банковите такси за трансграничните преводи на европейско ниво ще намалеят и ще се изравнят с тези за вътрешните преводи. Това бе записано с промените в Закона за платежните услуги, които наскоро парламентът прие на първо четене. Пътуващите в чужбина ще бъдат облагодетелствани, защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България.

За сметка на това увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси. Това стана ясно от думите на председателя на УС на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов. 

Проверка на "Банкеръ" показа, че от няколко месеца месечната такса по разплащателна сметка скача от 2,50 лв. на 3 лв. За обслужване на спестовна сметка таксата нараства  от 2 лв. на 2,50 лв. За внасяне на пари в брой - до 3000 лв. няма да се прилага такса, но за по - големи суми ще се удържа процент. При теглене - таксите ще варират от 0,35% до 0,60%. На гише - таксите за вътрешнобанков превод се повишават от 1,50 лв. на 2 лв., а за междубанков - на 4 лв.

Андронов прогнозира, че в бъдеще ще има увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски в електронното банкиране, за да бъдат пренасочени клиентите към дигиталните банкови услуги.

Банкерът успокои, че не сме в рецесия, но има забавяне в ръста на икономическия растеж. "Затова и лихвите ще останат ниски и Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта е да се стимулира потреблението. Това е видимо и в България. Има ръст на потребителските кредити от 20% и на ипотечните от 16%. Това показва стабилност, което се доказва и от ниските нива на безработица", посочи Петър Андронов пред bTV. 

Неговият съвет все пак е да не се провокира рисково поведение в хората и да не се взимат кредити заради ниските лихви, а при реална нужда и с план.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във