Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките искат празни клонове заради заразата

Притесненията от бързото разпространение на коронавируса COVID-19 обзеха и българските търговски банки. Само в рамките на няколко дни четири кредитни институции пуснаха съобщения на сайтовете си, в които призовават клиентите да избягват посещенията на банкови офиси и да се възползват от каналите за дистанционно банкиране, за да извършват  текущи операции.  

Като ефективна мярка срещу струпването на много хора на едно място - в случая в офисите и с цел превенция срещу разпространението на коронавируса, "Райфайзенбанк" препоръча използването на своите  електронни  канали за банкиране - RaiMobile и Райфайзен ОНЛАЙН. В позицията на банката се казва още, че ръководството й постоянно следи ситуацията и при необходимост ще информира своите клиенти за допълнителни мерки.

Българо-американска кредитна банка също насочи клиентите си към виртуалната си  банка BACB Plus. Съветът на екипа на БАКБ е клиентите да посещават банковите офиси само при необходимост.

"Токуда банк" пък препоръча освен каналите за интернет банкиране, при необходимост от теглене на неголеми суми, в рамките на лимитите по карти, да се използва мрежата от банкомати. Клиентите на "Токуда банк" ползват и мрежата от банкомати на "Уникредит Булбанк" при еднакви комисиони.

В подобен дух бе и съобщението на "Инвестбанк," с единствената разлика, че целта на банката е превенция в "създалата се епидемиологична обстановка. Кредитната институция съветва да използваме дебитните и кредитните си карти за  всички плащания с оглед на безопасността на нашето здраве.

Засега няма официални прогнози за щетите, които коронавирусът би нанесъл върху резултатите на банковия сектор в България.

На европейско равнище обаче "Голдмън санкс" прогнозира свиване на печалбите с около 30 млрд. евро в следващите три години. Ерозията на печалбата, еквивалентна на 7% от общата им печалба, ще бъде обусловена от повишен кредитен риск, от по-слаби приходи и като цяло плоски разходи, написаха аналитици на американската инвестиционна банка. Кредитните институции с ниски нива на рентабилност в Германия, в Италия и Гърция ще бъдат непропорционално засегнати от епидемията от COVID-19, докато френските, тези от Белгия и Люксембург, и големите световни институции ще се справят най-добре, казват анализаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във