Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банките готвят повишение на такси и комисионни през октомври

Банките готвят масово повишение на такси и комисионни през октомври и няколко от големите трезори вече са пуснали предупреждения на сайтовете си за това. Пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов заяви, че банките се презастраховат, тъй като сме свидетели на доста промени през последните години като влизането в сила на нови регулации.

Според експертът трезорите се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката. Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева. "Идеята е хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране“, подчерта Христов.

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева. „Тоест ако досега банката ви е вземала 3 лв. за превод в левове, трябва да ви взема 3 лв. и за превод в евро, който в момента е примерно 30-40, дори 100 лв. понякога“, отбеляза експертът. И допълни, че определени банки започват да работят като мобилни оператори от гледна точка на подвеждането на клиентите.

„Въпреки стремежа към орязване на разходите си и намаляване на физическите операции в офис, банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно“, коментира финансовият анализатор.

По данни на БНБ печалбата на банките надхвърли 1 млрд. лв. за седемте месеца на 2019 г. Резултатът е с 10% по-висок спрямо същия период на 2018 г., когато секторът отчете рекорден финансов резултат. Само за юли всички банки на пазара са генерирали нови 127.6 млн. лв. печалба благодарение на ръста в кредитирането и по-ниските разходи за обезценки покрай освобождаването от лоши кредити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във