Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

Банките да спрат изплащането на дивиденти на акционерите си

След финансовата криза през 2008 г. глобалните регулатори изискват от банките да увеличат своите пруденциални буфери с висококачествен капитал и ликвидност. Това значително засили устойчивостта на финансовата система. Сега много наблюдатели посочват тези буфери като опора срещу неблагоприятните последици от пандемията Covid-19, пише управляващият директор на Международният валутен фонд в статия за изданието "Файненшъл таймс".

Според Георгиева заради предстоящата дълбока рецесия през 2020 г. и само частично възстановяване през 2021 г., устойчивостта на банковата система ще бъде тествана.

Наличието на силни позиции в капитал и ликвидност ще бъде от съществено значение. Една от стъпките, необходими за укрепване на банковите буфери, е запазването на печалбата от текущи операции. Те не са незначителни. Служителите на МВФ изчисляват, че 30-те глобални системно важни банки са разпределили около 250 млрд. долара дивиденти и са изкупували обратно изкупуване. Тази година те трябва да запазят тези средства, за да натрупат капитал в системата, съветва директорът на МВФ.

Разбира се, това има неприятни последици за акционерите, включително дребни и съвсем малки институционални инвеститори, за които банковите дивиденти могат да бъдат важен източник на редовен доход. Независимо от това, на фона на рязкото икономическо свиване, има сериозно основание за по-нататъшно укрепване на капиталовите буфери на банките, посочва Кристалина Георгиева. 

Интересите на банковите акционери са приведени в съответствие с интересите на банковите надзорници и клиенти. Всички заинтересовани страни в крайна сметка ще имат полза, ако банките запазят капитала, вместо да плащат на акционерите по време на пандемията. Защитата на силата на банковия сектор сега означава, че след като възстановяването започне, акционерите могат да очакват големи изплащания, аргументира се Георгиева. 

Управляващият директор на МВФ обобщава: "Спомените от последната световна криза все още остават. Публичният сектор прави всичко възможно, за да предотврати повторната поява на друга банкова криза. Акционерите имат както интерес, така и задължение да направят същото"

Facebook logo
Бъдете с нас и във