Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банкирането вече е отворено, има и "убиец на банки"

Либерализацията на предлагането на банкови продукти е факт, след като ревизираната Директива за платежните услуги, или Revised Payment Service Directive - по-известна като PSD2, влезе в сила. Българският парламент прие съответните изменения в Закона за платежните услуги и платежните системи на 22 февруари 2018-а. В резултат от промяната финансовите институции вече не се конкурират единствено с другите от своя сектор, а  и с всички, предлагащи разплащателни услуги.

Експертите очакваха, че новите регулации ще изместят  финансовите "мастодонти" в позицията на своеобразна инфраструктра на пазара, докато доставчиците на услуги ще са тези, които ще осъществят директната връзка с клиента и на практика ще "обират каймака". Други анализатори стигнаха и още по-далеч, като  определиха  новата директива като "убиец на банки".  

В контекста на тази огромна  промяна за банките  само преди дни (на 5 юни) международният картов оператор Mastercard лансира новите си решения в подкрепа на трансформацията на отвореното банкиране. Предвижда се новите услуги да стартират тестово в началото на 2019 г.  във Великобритания и Полша, а по-късно през годината ще бъдат предложени в цяла Европа.

"С отварянето на финансовите данни  доверените трети страни ще имат достъп до информацията, с която разполагат банките. Това ще даде възможност на тези трети страни и на банковите служители да предлагат подобрени и индивидуализирани продукти и услуги, а в някои случаи ще им позволи и да предприемат  плащания от името на бизнеса или на потребителя", обясниха представители на  Masterсard.

Докато трансформацията в банковата индустрия има потенциал да промени напълно начина, по който потребителите и бизнесът контактуват с  финансовите услуги, новият им набор, за който става дума, ще даде практически решения срещу обстоятелствата,  които евентуално могат да възпрепятстват  отвореното банкиране. На първо място те ще включват паневропейска директория на доставчици на трети страни, за да помогнат на банките да гарантират легитимността на страните, които искат достъп до сметката на клиента. Новите услуги ще включват и усъвършенствана услуга за мониторинг на измами, които ще позволят на банките да оценят по-добре риска, свързан с определена трета страна. Също така ще бъде подсигурен специален механизъм за разрешаване на конфликти, обхващащ набор от правила и комуникационна платформа, а също и експертиза в решаването на спорове в индустрията на разплащателни карти. Накрая  ще бъде предоставена и функция за свързващ хъб, който ще помогне на третите страни да установят и поддържат комуникация с финансовите институции.

"Вярваме, че тези услуги засягат основните пречки пред създаването на жизнена и успешна отворена банкова екосистема. Отчитаме, че предизвикателствата, свързани с доверието, съществуват и от двете страни - третите страни трябва да получат достъп до данни и инфраструктура, контролирана от банките, но в същото време банките имат нужда от сигурност, че тези трети страни, които искат достъп, са законни“, заяви изпълнителният вицепрезидент за  развитие на пазара за Европа на Masterсard Джон Лейн. Той добави, че предизвикателството пред компанията не е само създаването на доверие, но и подобряването на потребителското преживяване в средата на отвореното банкиране, свързано с разплащанията и достъпа до информация, върху което вече се работи.

 

Какво е PSD2?

Накратко, PSD2 дава възможност на клиентите -  физически и юридически лица, да използват външни доставчици, които да управляват транзакциите им. В близко бъдеще може да се използват  Facebook или Google, за да се плащат  сметки,  да се правят  трансфери или да се анализират  разходите,  докато парите  продължават да си стоят  на сигурно място в банковата сметка. Банките обаче са задължени да предоставят на тези външни доставчици достъп до сметките на клиентите си чрез отворени програмни интерфейси. Това ще позволи на т.нар. трети страни да изградят финансови услуги над банковите данни и инфраструктура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във