Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банкираме с очилата си

В очилата с допълнена реалност Google Glass скоро ще бъде интегрирана поддръжка на платежна система Google Wallet, с помощта на която потребителите могат да извършват преводи в режим онлайн и да купуват различни стоки. Технологията вече се тества в рамките на Google, съобщи cnet.com. За да извърши плащане през приложение, което поддържа Google Wallet, и да прехвърли средства от един портфейл към друг, притежателят на Google Glass ще трябва единствено да произнесе командата "изпращане на пари".


В допълнение инженерите на Google ще добавят възможност за управление с жестове на операциите с Google Wallet. За транзакциите на електронни пари Google ще взима комисиона в размер на 2.9% от сумата на превода, но не по-малко от 30 цента.


На този етап платежната система Google Wallet, внедрена още през 2011 г., е достъпна само на пазара в САЩ. Миналата година Google осигури достъп до Wallet през услугата за електронна поща Gmail. Предполага се, че очилата с допълнена реалност ще излязат на масовия пазар с поддръжка на Google Wallet, управлявана с глас и жестове.


Google Wallet разчита на безконтактна технология Near Field Communication (NFC). За да бъде извършено плащане, NFC-съвместимият смартфон се приближава до специален модул, разположен в точката на продажби, който прочита информацията, необходима за плащането.


Подобна схема не предполага наличие на касиер и ускорява значително покупката на стоки. Все още ограничен брой модели смартфони имат чипове NFC. Анализаторите обаче очакват бурен ръст на NFC-съвместимите устройствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във