Банкеръ Daily

Финансов дневник

Bankia ще купи Banco Mare Nostrum за 825 млн. евро

Испанската държавна кредитна институция Bankia се съгласи да придобие Banco Mare Nostrum (BMN) посредством суап сделка, при която всеки 7,8 от акциите на BMN ще бъдат заменени за една акция на Bankia, като сделката се оценява на около 825 млн. евро, съобщи Ройтерс.

Сделката е факт на фона на течащата през последните години консолидация в испанския банков сектор, след като броят на кредитните институции намаля до 13 от 55 през 2008 година - точно преди да се спука балонът на жилищния пазар, довело до близо петгодишна икономическа криза в страната.

Двете национализирани испански банки, които бяха формирани навремето чрез сливане на няколко фалиращи кредитори, бяха спасени в разгара на финансовата криза с около 24 млрд. евро под формата на публични средства, след като те претърпяха тежки финансови загуби от притежавани от тях лоши имотни кредити. По този начин държавата стана собственик на около 66% от Bankia (четвъртия по големина кредитор в Испания) и около 65% от по-малкия кредитор в лицето на BMN.

В изявление до испанския пазарен регулатор Bankia посочи, че ще емитира максимум 205,7 млн. евро под формата на нови акции, като чрез събраната сума ще спомогне за финансиране на сделката с BMN и очаква след три години да увеличи печалбата за акция с 16%, излизайки на позитивна територия още догодина.

Сделката трябва да бъде финализирана до края на тази година, допълни голямата испанска банка.

Bankia, чиито акции поскъпват с над 3% в началото на днешната търговия след новината за поглъщането на BMN, обяви, че по-късно днес ще проведе специална конференция с анализатори, за да обясни подробности за постигната сделка.

Сделката е част от процеса на консолидация и стабилизация на банковия сектор в южните страни - членки на еврозоната, който пострада сериозно по време на глобалната финансова и икономическа криза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във