Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКИ УХАЖВАТ РАЗВЕДЕНИТЕ

Най-находчивите частни английски банки се насочиха към необичайна пазарна ниша - да осигуряват средства за бракоразводни процеси с надеждата, че впоследствие ще получат ангажимент да управляват активите на бившите съпрузи след подялбата им. Адвокати и банкери споделят, че стимул за подобна стъпка са станали две съдебни решения от последните дни по дела за разтрогване на браковете на семейни двойки с много пари, които значително са подобрили перспективите съпругите (в повечето случаи) да получат издръжка.
В първия случай Мелиса Милър - бившата жена на прочутия фондов мениджър Алън Милър, си тръгнала с 5 млн. англ. лири след около тригодишен брачен живот. Във втория Джулия Макфарлън - бивша съпруга на Кен Макфарлън, данъчния партньор на Делойт енд Туш, спечелила годишна издръжка от 250 хил. англ. лири без ограничения във времето, след като семейната двойка предварително била постигнала съгласие да си подели поравно наличните активи на стойност 3 млн. лири. Сандра Дейвис - управител на семейната съдебна кантора Мишон де Рейес, коментира нарасналия банков интерес към бракоразводните процеси като много елегантен начин да привлечеш лице за бъдещ портфейлен клиент, което е ползвало услугите на банката.
Дънкан Лоури (Duncan Lawrie) - частна банка в престижен квартал на Лондон, обяви миналата седмица, че въвежда кредит за съпрузи в развод с комисиона 1% и лихва, която е с 2% по-висока от основната. Ръководството на финансовата институция поясни, че и в миналото е отпускало заеми на клиенти с брачни проблеми, но новият продукт цели да формализира услугата. Той ще е достъпен и за лица, които не са банкови клиенти. Решението на банкерите е мотивирано от факта, че много съпрузи в развод се оказват хванати в капана - те знаят, че ще получат добро обезщетение, но нямат налични пари за правните разноски.
Още един кредитор потвърди, че предлага услуги на семейства в развод. Това е Кутс (Coutts) - най-добре познатата частна банка във Великобритания, сред чиито клиенти е и кралица Елизабет. Още повече че финансовата институция, която е част от семейството на Роял бенк ъф Скотлънд (Royal Bank of Scotland), вече има и други обещаващи богати потребители на услугите й, включително и футболната звезда Дейвид Бекъм и попизпълнителят Елтън Джон.
Кредитите за съпрузи в развод могат да се отпускат и без обезпечение, което е изключително важно за дамите, които не разполагат със собствени средства. Във всички случаи обаче банкерите проверяват правните възможности за обезщетение на страните. Процесът в много случаи може да се окаже доста комплициран, особено когато играят много пари и активите са инвестирани зад граница или във фондове за доверително управление. Ако пък делото завърши с хепи енд и съпрузите решат да се съберат, заемът ще се изплати от общата им собственост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във