Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банки търсят купувачи за два имота за 47 млн. лева

Строителният бизнес продължава да е в драматичен застой и няма изгледи скоро да се измъкне от него. За това говорят търговете, които частните съдебни изпълнители са пуснали през август. Достатъчно е да споменем само два от тях, общата първоначална цена за които е близо 47 млн. лева.


Първият случай е свързан с голям имот, заложен в полза на "УниКредит Булбанк", а наддаването за него започва от 24.49 млн. лева. Имотът е собственост на дружеството "Парк Мол Стара Загора" ЕАД. Само да не си помислите, че имотът е в Стара Загора. Няма такова нещо. Той се намира в софийския ж.к. "Младост", и по-точно в Бизнес парк №3. А старото име на фирмата е "Кино Арена 2005" АД. Точно под това название през 2009-а компанията сключва инвестиционен заем с "УниКредит Булбанк" за 24.43 млн. евро и предоставя като обезпечение всички активи на компанията, за които подписва договор като особен залог на предприятието. Години по-късно "УниКредит Булбанк" сключва договор за цесия с австрийската "Иморент Банк", като й прехвърля 6 млн. евро от вземането си от "Кино Арена 2005" АД. Явно, че това не е последната подобна операция по намаляване на кредитния риск, която "УниКредит Булбанк" извършва, защото през 2013-а като заложен кредитор на фирмата се появява още една австрийска кредитна институция - "Ерсте Груп Банк". През същата година длъжникът сменя името си на "Парк Мол Стара Загора". По това време става и една трансформация, която засяга собствеността на компанията. Неин притежател е фирмата "Делега", която до май 2014-а носи името "Си енд Ел Бюти". Първоначално съдружници във въпросната фирма са Пенка Дочева - Хазбун и Елица Винярчек. Специално за първия съдружник от Търговския регистър е видно, че тя има широки бизнес взаимоотношения с фамилията на известния предприемач Николай Галчев. Двете съдружнички продават на 16 май 2014-а дяловете си в "Делега" на управителя й Петър Велков. Сега той трябва да се оправя с имота в "Младост" и със задълженията на компанията "Парк Мол Стара Загора" към "УниКредит Булбанк", и с останалите й кредитори.


Другият голям имот, за който ще се проведе търг през август, е един парцел от 80 декара до Централните софийски гробища. Той е собственост на фирмата "Рубин инвестмънт груп" АД, в която основни акционери са Диян Станчев и Чавдар Чернев. Интересното лице тук е Станчев, който е управител на инвестиционния фонд "СиЕсАйЕФ". Въпросният фонд е мажоритарен собственик на "Българо-американска кредитна банка", чийто председател на надзорния съвет е Цветелина Бориславова. Тя е и мажоритарен собственик на "СиЕсАйЕф". Имотът е изнесен за пореден път на търг по искане на кредитора на "Рубин инвестмънт груп" СИБАНК. Цената, от която ще започне наддаването за него, е 22.53 млн. лева. Той е заложен по кредит в размер на 9.67 млн. евро, сключен през 2007-а, когато Цветелина Борислова все още не бе продала дяловете си в СИБАНК на белгийската група "Кей Би Си". Проектът, за който е бил отпуснат заемът, е предвиждал върху имота да бъде изграден гробищен парк. Точно с тази цел имотът получава регулация и всички необходими документи, но проектът така и не се осъществява и кредитът увисва. А иначе идеята за нов гробищен парк от чисто финансова гледна точка има потенциал. Не е тайна, че терените в Централните гробища са, образно казано, пренаселени. И то до такава степен, че гробове, които нямат наследници, се препродават на нови лица. Точно заради този проблем Столичната община има най-голям интерес да придобие терена, заложен в полза на СИБАНК. Преди по-малко от година Столичният общински съвет дори гласува тази инвестиция да бъде направена. Но тя все още не е факт, защото общината се пазари с банката и иска да намали цената. Неофициалните предложения към банката обаче са такива, че ако тя ги приеме, сделката ще й донесе загуби. Затова кредитната институция изнася имота на търг за пореден път, с надеждата че частни инвеститори ще оценят потенциала му. Може пък и да се случи. Ако това стане, до Централните софийски гробища ще изникне частен гробищен парк, където обаче парцели ще могат да купуват само заможните столичани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във