Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банки-съперници споделят офиси в Германия

Ако пътьом се отбиете в най-новия клон на "Франкфуртер фолксбанк", ще видите касите, осветени в бебешко синьо. Ако обаче влезете в същия офис на следващия ден, те вече светят в ярко червено. Това не е обикновен дизайнерски трик, а сигнал, че най-големият съперник на кредитора се е "нанесъл" на терена му.

След продължилата десетилетия конкуренция между двете регионални банки - "Франкфуртер фолксбанк" и "Таунус шпаркасе", чиито сумарни активи са в размер на 17 млрд. евро, от 19 декември те вече си поделят 17 клона близо до германската банкова столица Франкфурт, за да намалят разходите. Два пъти седмично в оцветените в червено офиси работят служители на "Шпаркасе", а консултантите на "Фолксбанк" ги сменят през други два "сини" дни. 

"Мярката показва колко сериозно е положението щом две банки се съгласяват да си сътрудничат - доскоро немислим подход", коментира Фридрих Хайнеман - икономист в изследователския институт ZEW в Манхайм.

Германските кредитори са подложени на засилващия се натиск на по-строгите регулации, ниските лихвени проценти, забавящия се стопански растеж и пренасочването на клиентите към дигитални продукти. Проучване на консултантската фирма "Бейн енд ко." показва, че миналогодишната доходност на акциите им след облагането с данъци е била едва 1% - далеч под средните за европейските им съперници 7% и 12-е процента на конкурентите им от САЩ. В тази връзка консултантът в "Бейн енд ко" - Валтер Син, посочва, че кредиторите нямат друг избор освен да закриват повече клонове и да съкращават още работни места. Син добавя, че германските банки трябва първо да се преструктурират и след това да започнат да се обединяват.

"Франкфуртер фолксбанкен" и "Таунус шпаркасе", които имат общо 140 клона с обслужващ персонал, ще инвестират 5 млн. евро в споделени офиси и ще закрият някои от съществуващите, за да намалят припокриването на операциите. Те същевременно уверяват, че ще си останат конкуренти. 

"Червената" "Таунус шпаркасе"

Германските банки вземат отчаяни мерки, за да се преборят с атакуващите ги от всички страни предизвикателства. След петте години на отрицателна лихвена политика по депозитите на Европейската централна банка, някои вече начисляват такси на дребни клиенти върху средствата в спестовните им сметки, с което нарушават друго табу. Броят на клоновете на германските кредитни институции е намалял с една трета през последното десетилетие - до малко под 28 хиляди през 2018-а. В сравнение с другите държави обаче, особено в Северна Европа, Германия все още притежава много плътна мрежа от 3.6 клона на всеки 10 хил. души от населението - почти двойно повече от Великобритания, сочи проучване на консултантската фирма "Оливър Уаймън". Причината е в силно разпокъсания банков сектор на страната.

Германия е имала близо 1600 кредитни институции към края на миналата година, по официална информация на Европейската банкова федерация. Това е най-голямото количество в еврозоната, предполагащо широки възможности за консолидация. Сливанията обаче засега се оказват "мисия невъзможна", ако се изхожда от провалените преговори между националните банкови лидери - "Дойче банк" и "Комерцбанк".

Поделянето на офиси може да помогне на германските кредитори да редуцират разходите. "Таунус шпаркасе" и "Франкфуртер фолксбанк", които са основани преди повече от 100 години, твърдят, че не са срещнали съпротива когато са представили на регулаторните органи плановете си, които включват и отделни инфраструктури на информационните им технологии, за да защитят клиентите си. Според Ева Вунш-Вебер, която ръководи "Франкфуртер фолксбанк", този модел гарантира изцяло банковата тайна и защитата на личните данни и е смел и иновативен отговор на предизвикателствата в сектора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във