Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКИ СА ГОТОВИ ДА ВЪРНАТ НЕЧЕСТНО СПЕЧЕЛЕНИ ПАРИ

Шестте инвестиционни банки, спечелили на 13 декември от грешка при търговията на акции от японската компания Джей-ком, са готови да върнат парите на направилия пропуска японски брокер Мидзухо секюритис, или по специална сметка за компенсиране на инвеститорите. Решението бе взето, след като японският министър на икономиката и финансовите услуги Каору Йосано разкритикува публично случая. На 14 декември той заяви, че не е приятна гледка брокери да печелят от грешка и настоя те да действат, ръководени от морала, а не да търсят краткосрочни печалби. Мидзухо секюритис загуби близо 40 млрд. йени, след като по недоглеждане продаде 610 хил. акции на Джей-ком по една йена всяка вместо за 610 хил. йени. Шест инвестиционни групировки, четири от които - чуждестранни, спечелиха общо около 16 млрд. йени (138 млн. щ. долара) от грешката. Замесените чуждестранни играчи са швейцарските банки Ю Би Ес и Креди Суис Фърст Бостън и американските инвестиционни групировки Лиймън брадърс и Моргън Стенли. Японските компании са Нико Кордиъл, в която дял притежава щатският гигант Ситигруп, и Номура.
Контролните органи в Япония, инвестиционните банки и други институционални инвеститори проведоха разговори на 15 декември, за да разрешат кризата и се очаква да проведат финална среща по казуса на 20 декември. Ръководствата на Фондовата борса в Токио и на Мидзухо секюритис отказаха коментар.
Пазарни играчи обръщат внимание на коренно различното отношение към сходна грешка преди четири години, която костваше на швейцарския банков първенец Ю Би Ес между 90 и 100 млн. щ. долара. Тогава (през 2001-а) банков дилър сбърка при продажбата на акции от рекламната агенция Дентсу, а участниците, спечелили от сделката - почти всичките японски компании, не бяха помолени да върнат печалбите си. В сегашния случай обаче нервността на чуждестранните брокери произтича от неясните норми за регулиране на финансовия сектор в Япония, както и от по-строгия контрол и интерпретация на действията им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във