Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКЕРЪТ ДРУМЕВ ЩЕ СЪБИРА ЛОШИТЕ КРЕДИТИ НА ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ

От трън та на глог, че на по-висок. Явно това е бизнессъдбата на банкера Асен Друмев, който на 28 август бе назначен за изпълнителен директор на фонд Земеделие. А от него винаги се е разнасяла неприятна миризма. Истината за състоянието на фонда ще лъсне едва след като Сметната палата ревизира операциите му, но някои числа още отсега говорят, че картинката ще бъде доста зловеща.
От няколко години фондът е един от основните инструменти за преференциално финансиране на земеделието, което прави чрез краткосрочни и дългосрочни кредити и чрез субсидии. Средствата се отпускат пряко на земеделските стопани или чрез банките, които предоставят с тях целеви кредити. Приходите на фонда са от бюджетни субсидии и върнати заеми.
От доста време банкерите твърдят, че фонд Земеделие е като каца без дъно и през него в джобовете на определени фирми минава доста народна пара. Едва ли обаче Асен Друмев е очаквал, че освен това кацата ще е и със скъсани обръчи, а падащите й дъги ще понамирисват.
За 2001 г. фонд Земеделие е трябвало да похарчи, но и да получи 53 млн. лева. Оказва се, че в момента по сметките му има 17 млн. лв., и то след като в средата на август бюджетът му превежда над 11 млн. лева. Къде са изтекли парите? Засега се знае единствено, че неясно по какви причини през юни тогавашното ръководство на фонда решава да увеличи субсидиите 10 млн. на 17 млн. лв. и инвестиционните кредити - от 26 млн. на 36 млн. лева. Допълнителното финансиране по двете пера - от общо 17 млн. лв., почти мигновено е усвоено. А някои от предоставените инвестиционни заеми са със срок на погасяване от десет години, като през първите пет по тях ще се плащат само лихвите. Ето това са кредити, за които мечтае всяка фирма, но малко са богоизбраните, които могат да ги получат.
Фонд Земеделие има да си взима от неизправни длъжници 44 млн. лева. Срещу тях вече са заведени съдебни искове, но това съвсем на означава, че парите ще бъдат събрани. Така че банкерът Асен Друмев ще трябва да се справи и с този проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във