Банкеръ Daily

Денят на жената

Банкерките се шегуват: Все още има място и за мъжете

Стара Европа, Щатите, а и целият свят дишат праха на България. ”Bulgaria is first” по квота на жените в банковия сектор това е неоспорим факт. Докато Европейската комисия пак съживява плановете за задължителни квоти за жени в управителните съвети на компаниите на фона на бавния напредък към полово равенство сред топ мениджърите, за нас това отдавна не е проблем. Красиви, горди и интелигентни професионалистки не само работят на ключови места в банките, но и вещо ги ръководят.


Къде сме ние, къде са те?


Еврокомисарят по въпросите за равенството казва пред журналисти, че квотите "могат да бъдат много грозна дума", но също са и "необходимото зло, в смисъл, че ние трябва да използваме квоти, защото иначе ще чакаме още 100 г. нещата да се променят от само себе си".

Според брадясалата вече проектодиректива от 2012 г. европейските компании ще бъдат глобявани, ако не гарантират, че най-малко 40% от местата на независимите директори в борда са заети от жени. Но предложението беше отхвърлено от държави от Централна и Северна Европа, включително и от Великобритания.


Браво бе, демократи - пазарници!


В ЕС жените представляват ¼ от независимите директори (26.4%), но от 2015 г. има забавяне на увеличението на този процент, показва проучване на Комисията от 2019 година. Още по-рядко има жени на топ позиции: само 7.5% са председатели на управителни съвети и 7.7% са изпълнителни директори. В Малта, Гърция и Естония жените представляват по-малко от един на 10 независими директори.


А ето ги и тях, нашите финансови прими


Питам Весела Джиджева, член на УС и изпълнителен директор на Инвестбанк, има ли опасност от прекалена феминизация в банковия сектор. „Не бих казала. Има достойно място и за мъжете”, смее се Весела. Тя е в съчетание 4 в 1 – три деца и една банка и казва, че не й тежи – въпрос на любов и ... организация на времето.

Защо България се движи с изпреварващи темпове по отношение на жените във висшия банков мениджмънт? „Това ни е даденост – не от вчера. Едва ли в най-новата ни история има много примери за разделение на мъжки и женски професии. Дори и при социализма такъв вододел нямаше”, коментира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка. Тя смята, че западният разцвет често се е крепял само на мъжки рамене, жените са плащали цената, седейки до печката вкъщи. „Ние, българските жени, сме имали винаги равен шанс със силния пол”, добави тя.

„Да е честит хубавият международен празник на всички жени!”. Така възторжено прие анкетата на в. „БАНКЕРЪ” Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК и ръководител на направление„Банкиране на дребно“. „Българската банкова система доказва, че жените могат да бъдат успешни, включително и като ръководители на най- високи позиции. Това, разбира се, изисква различни качества като трудолюбие, упоритост, дисциплинираност и креативност. И всичко това съчетано с немалка амбиция и щипка женска интуиция!”, каза тя.

Провокирам Ани Аспарухова, главен изпълнителен директор на Търговска банка Д с многото вицове за разхитителното отношение на жените към парите. „Баланс се постига само от двата типа хора, пардон – пола”, пошегува се тя.  И добавя сериозно: „Когато сме начело на банки, вицовете не струват, ние работим с чужди средства и ревниво пазим парите на хората”, категорична е Аспарухова.

„Прав сте, изпреварваме много държави по броя на жените в управите на банките. Но не бих говорила за феминизация. По-скоро става въпрос за равни възможности и равни права” Това каза Теодора Петкова, неотдавна изкачила стръмния път до върха - председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Питам я какво депозират в банките жените на топмениджърски места. Диалогичност и синергия, отговаря ми тя с желание да продължи изброяването. Предупреждавам я да не увредим правото на мъжете да си мислят за себе си това, което си мислят. Тя се усмихва и допълва, че трябва да има баланс между разум и емоция, без да поляризира тези понятия по полов признак. Но... „дискриминацията” продължава: „Ние носим в банките загриженост, доверие, градим мостове за взаимодействие”. Все пак Петкова е и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България.

Защо ли България толкова ясно, постъпателно и необратимо налага българките в банковия мениджмънт попитахме Надя Кошинска, член на Управителния съвет и Директор на дирекция „Банкиране на МСП“ в ПИБ. „Това е исторически обусловено”, категорична е тя. „При социалистическия строй жените в банките бяха много, защото на мъжете тази професия не им се струваше достатъчно престижна. След 89-а, създаваните частни банки пък в голяма степен разчитаха на представителки на нежния пол. Сега отново има акцент върху жените, защото те са по-организирани и по-иновативни от мъжете”. В това е убедена Кошинска. Все пак уточнява, че това е вярно и по принцип, но особено силно важи от гледна точка на мотивацията за тази специфична дейност.

Не мисля, че има такъв феномен, както го наричате вие. Не ми харесва и думата „феминизация”, става дума за закономерност. Това коментира Мария Гунева, заместник председател на УС и изпълнителен директор на Асет банк. Става дума за експертиза, която с нищо не отстъпва от тази на мъжете. Жените носим  и добра положителна емоционалност, което е важно за напрегнатата работа. Ние внасяме интуитивност в дейността, допълни тя.

Ани Ангелова пък разви интересна теория за природната предопределеност на мъжете в труда въобще и съответната рефлексия на общественото възприятие. По тази причина на нас ни трябват повече усилия, за да се докажем,  каза банкерката, която е член на УС на Райфайзенбанк България и изпълнителен директор. Тя е уверена, че в тази връзка представителките на нежния пол са по-трудолюбиви.

„В западните общества действително има бариери пред кариерното израстване на жените, като те са най-вече психологически”, коментира Татяна Иванова и можем напълно да й се доверим, защото е работила и във Франция, и в Русия. „Що се касае до дамското присъствие в банковия сектор у нас, работата на всяка банка е свързана с управление на големи екипи от хора. Затова качества като емпатия, интуиция, силно развито чувство за отговорност и грижа,  дават естествено предимство на дамите при заемане на ръководни банкови позиции”, казва банкерката, която е член на УС на ОББ и на кънтри мениджмънт борда на КВС Груп в България.


Нежното нашествие


Когато през 2006 г. Норвегия въведе квота от 40% за жените директори на публично-търгувани компании, влязла в сила през 2008 г., тя беше първата. Фирмите, неотговарящи на това условие, теоретично биха могли да бъдат принудително закрити, въпреки че в действителност нито една фирма не е била сполетяна от такава съдба.

Оттогава квотите за жени на ръководни постове са били наложени в Белгия, Исландия, Италия, Холандия и Испания (макар и с не толкова строги санкции: по принцип неотговарящите на изискването фирми трябва да обяснят в годишните си доклади защо не са успели и какво обмислят да направят).

Малайзия въведе квота от 30% за новоназначените в бордовете на директорите, а Бразилия - 40%, макар и само за държавните компании. Правителствата на няколко други страни, измежду които Австралия, Великобритания и Швеция, заплашиха, че ще наложат квоти, ако фирмите не назначат повече жени директори доброволно. В такъв случай изниква въпросът:


Защо квотите по пол стават толкова популярни?


Една от причините е нарастващата нетърпимост към буквално замръзналата доброволна промяна. Почти навсякъде в развития свят жените са повече от всички завършили престижно образование, но заемат по-малък дял в работната сила по вертикалата на корпоративната стълбица.

Защитниците на квотите се надяват, че с времето един осезаем ръст на дела на жените на ръководни длъжности ще промени нагласите в обществото. Те се позовават на резултатите от закон, приет през 1993 г. в Индия, който запазва позиции за жените в произволно избрани селски съвети. Десетилетие по-късно жените са по-склонни да се борят и да спечелят изборните длъжности в тези села, които по случайност са имали запазени позиции за жени в предишните два вота.


Българките без квоти и евроукази


са си извоювали престижните ръководни постове в банките. С чар и дръзновение, с деликатност и настойчивост те са нежната сила в света на парите.

Честит празник!

 


P.S.


Разбира се, по върховете на банковата ни система има още много дами, заслужаващи думите им да бъдат чути. Но отворихме темата празнично и пред вид кризисната обстановка не успяхме да открием всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във