Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКЕРИТЕ ЗАГОВОРИХА СЪС СПОРТНИ ТЕРМИНИ

Шефовете на най-мощните играчи от Уолстрийт - Джейми Даймън, Лойд Бланкфейн, Ричърд Фулд и Джон Мак, твърдят, че примката на кредитните пазари започва да се разхлабва. Главният изпълнителен директор на Джей Пи Моргън Чейз (JP Morgan Chase) - Даймън, смята, че между 75 и 80% от кредитната криза вече са в миналото$. Шефът на Лиймън брадърс холдингс (Lehman Brothers Holdings) - Фулд, успокои акционерите в средата на април: ... най-лошото е вече зад гърба ни. Ръководителят на най-рентабилната инвестиционна банка в света Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group) - Бланкфейн, сподели с инвеститорите: по-близо сме до края отколкото до началото на проблемите. А по оценка на главния изпълнителен директор на Моргън Стенли (Morgan Stanley) - Мак, кризата вероятно ще продължи още няколко тримесечия. Той коментира, че колапсът на щатския пазар на ипотеки с ниско качество е в осмия си ининг или може би в началото на деветия, визирайки финалната част на бейзболните срещи. Европа пък била в шестия ининг, а пазарът за търговски ценни книжа , гарантирани от ипотеки - вероятно в петия.
Оптимизмът им обаче, поне засега, не звучи убедително на инвеститорите, защото неведнъж при смутове на кредитните пазари се е оказвал необоснован. Общият размер на преоценките на високорискови активи достигна близо 97 млрд. щ. долара в края на декември, скочи до 181 млрд. щ. долара в края на февруари и достигна около 290 млрд. щ. долара в края на първото тримесечие на 2008-а. Най-големите интернационални кредитни институции продължават да отчитат губещи тримесечия, а МВФ прогнозира, че общата сума на загубите от ипотечната криза в САЩ може да достигне 945 млрд. щ. долара. Фондът очаква също нови 90 млрд. щ. долара загуби от евентуални понижения на кредитните рейтинги на застрахователните компании на облигации. Международният кредитор пресмята, че над 500 млрд. щ. долара от общия размер на загубите ще са за банките.
Очевидно акционерите ще се нуждаят от допълнителни доказателства, за да повярват, че нещата са се оправили. И докато финансовите институции не разкрият окончателния обхват на преоценките и на несъбираемите си вземания, хората ще странят от пазарите. Нещо повече, засега лошите новини са повече от добрите.
Джей Пи Моргън - третата по размер на активите банка на САЩ, оповести в средата на април, че печалбата й за първото тримесечие на тази година е паднала с 50% след преоценки на активи с висок риск и допълнителни провизии за проблемни задължения в размер на 5.1 млрд. щ. долара. Чистият банков доход е бил 2.37 млрд. щ. долара, или по 68 цента на акция, което бе в рамките на очакванията на анализаторите. Ръководството на групировката ще направи неизбежни съкращения, като се очаква да бъде освободена по-голямата част от персонала на последната й придобивка Беър Стърнс (Bear Stearns) - докарания до фалит брокер от Уолстрийт, който купи през март под натиска на Федералния резерв. Но същевременно ще се опита да задържи най-ценните кадри на Беър Стърнс. На 24 април изтече новината, че Джефри Майер - един от шефовете на поделението за търговия на инструменти с фиксиран доход на брокерската фирма, е постигнал устно споразумение с Даймън да остане на работа в Джей Пи Моргън срещу близо 27 млн. щ. долара в брой и акции. Даймън се е договорил и с бившия председател на Беър Стърнс - Алън Ейс Грийнбърг, да се върне на работа като заместник-управител на звеното за дребни услуги на брокера.
Песимизъм излъчва и главния изпълнителен директор на инвестиционната банка Мерил Линч (Merrill Lynch) - Джон Тейн. Надявам се тези, които твърдят, че сме в края, да са прави. Аз в известна степен съм по-скептичен, коментира на 17 април Тейн, след като отчете третата поредна тримесечна загуба за периода януари-март 2008-а, този път - с 1.97 млрд. щ. долара (по 2.20 при очаквани 1.96 щ. долара на акция) и допълнителни преоценки на активи за 4.5 млрд. щ. долара. Тейн също обърна внимание, че потребителите едва сега започват да чувстват влиянието на по-високите цени и храните и енергията и че все още не е усетен пълният натиск върху реалната икономика. Ръководството на Мерил Линч планира да съкрати 4 хил. работни места, с което общият брой на уволнените от работа служители във финансовите компании през последните десет месеца ще достигне около 49 хиляди.
Не са се разпръснали облаците и над щатския банков гигант Ситигруп, чието ръководство обяви на 18 април поредния кръг от преоценки за нови 16 млрд. щ. долара, чиста загуба от 5.1 млрд. щ. долара (по 1.02 щ. долара на акция) за първото тримесечие и предстоящи съкращения на 9 хил. работни места - до общо над 13 хил. от началото на кредитните трусове. Появиха се и призиви за разбиване на групировката с цел тя да стане по-маневрена и да снижи огромните си разходи.
В Европа положението не е по-розово. Може би защото според определението на Мак тя е в средата на бейзболния мач. Втората в швейцарската банкова класация - Креди Сюис груп (Credit Suisse Group), обяви в края на миналата седмица първата си за последните почти пет години загуба от 2.15 млрд. шв. франка за първото тримесечие заради преоценка на активи за 5.3 млрд. шв. франка. Главният й изпълнителен директор Брейди Дуган обаче увери, че капиталовата позиция на групировката е силна, с което обори спекулациите, че може да се наложи продажба на акции за попълване на капитала. Което де факто е и единствената положителна вест за Креди Сюис, по оценка на анализатори. Защото швейцарският банков лидер Ю Би Ес (UBS) поиска от инвеститорите 15 млрд. шв. франка, за да оправи баланса си. А вторият по големина английски кредитор Роял бенк ъф Скотлънд груп (Royal Bank of Scotland Group) ще емитира права за 12 млрд. англ. лири след преоценка на активи в размер на 5.9 млрд. паунда. Коефициентът на капиталова адекватност на Креди Сюис е бил 9.8% към 31 март 2008-а. Все пак прогнозите са и там бъдат съкратени на около 1500 работни места. Дуган сподели, че хората виждат светлина в тунела и според него положението се е стабилизирало през април, което не трябва да успокоява никого.
Все пак през последните седмици се усеща чувствително сваляне на градуса на напрежението сред инвеститорите. Може би заради нестандартните мерки на най-големите централни банки в света за стабилизиране на финансовата система, съчетани с усилията на отделните кредитни институции да попълнят балансите си - най-големите щатски финансови групировки са привлекли над 28 млрд. щ. долара от капиталовите пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във