Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Банкерите се сбогуват с тлъстите бонуси

ЕБО призова банките в ЕС да запазят капитала си - за сметка на дивидентите и бонусите

S 250 e1135aa1 5f51 4a66 adfd 6c61a073897b

Европейският банков орган (ЕБО) поиска всички кредитори от ЕС да спрат планираните плащания на дивиденти и обратното изкупуване на акции. В съответствие с последния призив на Европейската централна банка, регулаторът призова също финансовите институции да преразгледат и политиките си за възнаграждения, тъй като регионът е изправен пред най-тежката рецесия в своята история.

ЕБО помоли индиректно банките да съсредоточат своите бизнес дейности предимно върху родния си пазар и в Европа - и по-малко извън този регион. Регулаторът призова банките в ЕС да запазят капитала си - за сметка на дивидентите и бонусите.

 „Това е особено важно в този период на криза", се казва в изявлението. ЕБО има малко права за достъп и надзор над отделни банки в Европа, но по същество координира работата на надзорните органи в целия Европейски съюз.

"С оглед на адекватното съпоставяне на рисковете, произтичащи от пандемията COVID-19, по-голяма част от променливото възнаграждение може да бъде отложенo за по-дълъг период и по-голяма част да бъде изплатена под формата на капиталови инструменти“, посочва европейският регулатор.

"Солидарност“ на фона на криза

Испанските банки бяха сред първите, които откликнаха на призива. Преди дни Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA заяви, че 300 от топ мениджърите й са се отказали от бонусите си през 2020 година.

Изпълнителният директор на Credit Suisse AG Томас Готщайн коментира за швейцарската телевизия SRF, че управляваната от него институция може да ограничи променливите заплащания през 2020 г., за да покаже "солидарност“ при  кризата.

Голямата испанска банка Santander също даде добър пример преди седмица. Ръководителят на директорския й борд Ана Ботин и изпълнителният директор Жозе Антонио Алварес заявиха, че за финансовата 2020 г. искат да получат само 50% от общата си заплата (т.е. половината от сбора между фиксираното възнаграждение и годишния бонус). И подчертаха, че ръководителите на регионалните клонове също трябва да дадат своя принос. Дивидентът беше анулиран, а в допълнение - от банката посочват, че политиката за бонуси трябва да бъде преразгледана, така че в полза на клиентите да отидат възможно най-много средства.

Най-голямата италианска банка UniCredit също заяви, че членове на ръководния й състав са решили да се откажат от цялостното си бонусно заплащане през 2020 г. и че банката ще дари парите на UniCredit Foundation в подкрепа на социални инициативи.  Ръководителят на конкурентната "Интеза Санпаоло" Карло Месина също съобщи, че дарява 1 млн. евро от бонуса си за 2019-а в подкрепа на проектите в здравеопазването, свързани с борбата с коронавируса.

Според съобщенията  късно във вторник Barclays, Lloyds, NatWest, Standard Chartered и HSBC също са потвърдили, че няма да изплащат дивиденти през настоящата година.

Колкото до

германските банки – шефовете им  са много колебливи

спрямо призивите на банковите надзорници и на политиците за подкрепа на реалната икономика. Едва след многократни обжалвания, Commerzbank обяви, че ще отмени планираното разпределение на дивидентите през настоящата година. Финансовият министър на Германия - Олаф Шолц, помоли банките да не поставят прекомерно високи изисквания към антикризисните кредити за малкия бизнес. "Всеки банков служител трябва да знае, че това е голямо и съвместно национално усилие, което е необходимо днес", посочи той. 

От своя страна Стефан Шукалски, член на Надзорния съвет на Deutsche Bank, заяви, че намаляването на бонусите може да засегне уязвимите служители. "Ние се противопоставяме на общото намаляване на бонусите, защото такива не получават само служителите с много високи заплати", подчерта той.

Когато регулаторните органи изготвяха планове за предотвратяване на евентуално повторение на световната финансова криза от 2008 г., те с основание засегнаха идеята, че

банките трябва да притежават значителни буфери

по отношение на капитала и ликвидността, които биха им позволили да оцелеят при поредния драматичен спад. Докато банките изграждаха тези буфери, регулаторите настояваха всяка банка да бъде подложена на годишен стрес-тест, за да се разбере дали ще успее да оцелее при сбъдване на най-лошия икономически сценарий. Този най-песимистичен сценарий, за който повечето банкери смятаха, че е не просто неоправдано груб, но и немислим - спад на глобалния БВП от 5% до 7%, днес чука на вратата на европейската икономика.

Коронавирусът порази видимо световната икономика, а всекидневните прогнози за спада на БВП през второто тримесечие се влошават с всеки изминал ден.

Междувременно, в координация с Базелския комитет за банков надзор, ЕБО призова компетентните органи да подкрепят текущите усилия на финансовите институции чрез споделяне на информация за

възникващите рискове от пране на пари и финансиране на тероризма.

По всичко личи, че банките ще играят основна роля в хода на коронавирусната пандемия. Оказва се, че мащабът на това, което идва, ще е далеч над въображението дори на най-педантичния регулатор. Но дали капиталите и ликвидните буфери, които банките са изградили, са достатъчни, за да ги задържат стабилни и през най-драматичния икономически крах в историята? Предстои да видим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във