Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКЕРИТЕ СЕ СБЛЪСКВАТ С РЕАЛНИЯ ЖИВОТ

Джесика Уолтърс дори не подозира, че с диплома от Харвардския университет ще й се наложи да пече малки кексчета, за да се изхранва. Но днес прави именно това, след като преди време бе уволнена от поста си на заместник-директор по кредитната стратегия във вече несъществуващата щатска брокерска компания Беър Стърнс (Bear Stearns). Искам да уча децата да готвят, споделила 27-годишната Уолтърс, след като основала в Ню Йорк семейната си фирма за организиране на тържества по случай рождени дни и за курсове по готварство Къпкейк кидс. И добавила, че това ще е новата й заетост на пълен работен ден, с която да си осигурява приличен живот. Уолтърс, която е завършила икономика в престижния щатски университет, е доволна от възможността да се заеме с нещо коренно различно и да докаже, че може да управлява собствен бизнес.
Много професионалисти от Уолстрийт започват нова кариера с доста по-ниско заплащане, след като от началото на кредитната криза през лятото на миналата година досега в САЩ са били съкратени 76 670 работни места в инвестиционния бранш (по данни на финансовата информационна агенция Блумбърг). Банкерите започват собствен бизнес, преместват се в западните щати или в Европа, включително и в Русия и Дубай, твърдят американски експерти по заетостта. Някои купуват магазини или ферми.
Близо 33 300 финансови длъжности в Ню Йорк (или 7.1% от броя им през 2007-а) ще бъдат съкратени до юни 2009-а, съобщава Независимата бюджетна служба - безпристрастна структура за контрол на градските финанси. А по мнението на Майкъл Малоуни - експерт по наемане на професионалисти от финансовия бранш в нюйоркската фирма Малоуни, половината от заетите в сферата на продажбите на дългови инструменти, на търговията или на проучванията в Ню Йорк ще трябва да си отидат до края на тази година или няма да получат премии. Малоуни твърди, че търговците на ценни книжа опитват всичко - от работа като бармани до продавачи на недвижими имоти, за да плащат застраховките на семействата и обучението на децата си. Някои дори опитвали хазарт и играели покер, за да посрещнат разходите си. А Джошуа Пърски - уволнен инвестиционен банкер от базираната в Лос Анджелис финансова компания Хулиън Лоуки, обикалял през юни шикозната Парк авеню в Ню Йорк с табела на гърба си с надпис: Висшист с опит, завършил Масачузетския технологичен институт, търси работа. Четиридесет и осем годишният Пърски споделя, че никога не е оставал без работа толкова продължително време и че вероятно ще търси препитание в Омаха, щата Небраска.
Джеф Салмън споделя, че трусовете на пазара на труда са го принудили да смени работата си като инвестиционен специалист по гарантирани с активи ценни книжа в Бенк ъф Ню Йорк Мелън (Bank of New York) с професията на счетоводител във фризьорски салон. Той и съпругата му Олга основали и лицензирали в Мърсървил, Ню Джърси, търговската марка Грейт клипс, която предлага подстригване за мъже и жени за 12 щ. долара. Пазарът на структурни финансови инструменти е толкова отблъскващ в момента, че си струваше да се захванем с нов бизнес - споделя 49-годишният Салмън. - Много е приятно човек да не трябва да се тревожи дали следващата седмица няма да загуби работата си. Семейството планира да отвори още един фризьорски салон Грейт клипс през октомври.
В тази ситуация търговците от инвестиционните компании и банкерите, които напускат финансовия бранш, могат да се надяват само на частица от заплащането, на което са свикнали. Средното годишно възнаграждение на заетите на Уолстрийт през 2007-а е било 399 360 щ. долара срещу 62 390 щ. долара за работещите в други сфери нюйоркчани, по данни на щатската ревизионна служба. Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group), която досега е съкратила 1500 работни места, е платила по 661 490 щ. долара средно на служителите си през миналата година, според официалната фирмена информация.
По оценка на анализатори от бранша най-засегнати от кредитния срив са сферите на структурните финанси, гарантираните кредитни облигации и ипотеките. Специалистите прогнозират, че над една трета от работните места в тях няма да бъдат попълвани през идните пет до десет години. Един от засегнатите от промените е Гари Уит. Той вече не е управителен директор по структурни финанси в рейтинговата агенция Мудис инвестърс сървис, а преподава финанси и статистика в университета Темпъл във Филаделфия. Мудис е съкратила 275 служители (7.5% от персонала си), за да компенсира спада в продажбите на облигации, който ограничава приходите от кредитни оценки.
Докато банкерите от Уолстрийт се чудят как да свържат двата края, колегите им от лондонското Сити се жалват, че... не ги приемат в клубове. Джонатан Дауни - собственик на клуб Ийст рум в края на финансовия квартал на английската столица, споделя, че това са последните личности, които би одобрил за членство. Не искаме прототип на идиот от Сити, който размахва пари на бара, издава неприятни звуци на палячо и досажда на жените, категоричен е 42-годишният Дауни, който събира по 350 английски лири годишна членска такса от мъжете и 150 лири от жените. Служителите от финансовия сектор, които са 85% от заетите в Сити, са отрязани и от по-елитните клубове. Те не са добре дошли и в Уайтс, и в Брукс, където предпочитат аристокрацията, военните и политиците. Банкерите не били достатъчно хладнокръвни...
Лондон е средище на два вида частни клубове - единия на утвърдените, другия - на тези в процес на развитие. Първият е възникнал през ХVII век и се среща повече в Пикадили - в западната част на столицата. Дукът на Уелингтън е бил член на Кевълъри и на Гардс, а Уинстън Чърчил принадлежал към Уайтс. Тези клубове предлагат библиотеки, икономи, антики от ХVIII в. и компания на бивши дворяни. Вторият вид клубове възниква през 1985-а - тогава в Сохо отваря врати клуб Граучо. За техни членове се предпочитат работещи в медиите и в творческите сфери. Тук се предлагат например дегустации на вино и частни филмови прожекции. И тук банкерите се чувстват дискриминирани и не могат да разберат защо в тези клубове са на почит изкуствата, а не парите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във