Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банкерите - разочаровани от премиите

След звездната година за търговските и инвестиицонните банкови поделения, европейските банкери, подобно на американските си колеги, са разочаровани от недотам впечатляващите си допълнителни възнаграждения. "Креди Сюис" редуцира с около 7% средствата за премии за водещите си служители, но инвестиционните банкери са получили "двуцифрени суми". Английската "Барклейз" е разширила пула от бонуси с 6% - до 1.6 млрд. брит. паунда. А германската "Дойче банк" реши да увеличи с над 10% бонусите за търговското си поделение, но бе принудена да се откаже от първоначалните си планове за повишението им с грубо една трета - до над 2 млрд. евро - след протест на Европейската централна банка. "Комерцбанк" пък оряза наполовина средствата за премии - до 100 млн. евро - след като отчете загуба в размер на 2.9 млрд. евро за миналата година. Италианската "Интеза Санпаоло" пък обяви публично, че намалява с 30% пула от бонуси след като изпълнителните й директори дариха 6 млн. евро от заплатите си на здравната система. 

От двете страни на Атлантика кредитните институции искат да възнаградят подобаващо водещите си търговци и инвестиционни банкери без да дразнят регулаторите в условията на депресирани от пандемията национални икономики. Банките спечелиха от търговски операции в условията на сериозни пазарни колебания и от скока на сделките по сливания и поглъщания, докато бизнесът им на дребни банкови услуги пострада сериозно от карантините в световен мащаб, наложени за ограничаване на разпространението на COVID-19. 

Анализатори на сектора обобщават, че вместо да компансират щедро служителите си, кредиторите просто се стремят да им платят достатъчно, за да не ги загубят. И това продължава от кредитната криза. 

Европейските регулатори заявяват публично изискванията си да се държат под контрол бонусите. Шефът на надзора на ЕЦБ - Андреа Енриа - призова банките да процедират "изключително скромно" с допълнителните възнаграждения, за да не консумират средства от капиталовите си буфери, които в момента са "попълнени до тавана". Основанието на контролните органи е, че кредитните институции устояват на пандемията успешно заради масираната финансова подкрепа на правителствата и на централните банки. 

Отвъд Атлантика, промените в политиката на компенсациите с акции и скромният пул от бонуси в "Бенк ъф Америка" породи недоволство в най-скъпо платените банкери. "Ситигруп" остави без промяна предвидените за разпределение допълнителни възнаграждения на служителите, работещи с ценни книжа, и увеличи с над 10% средствата за търговците на облигации. "Джей Пи Моргън Чейз" и "Голдмън Сакс" обсъждат повишение на компенсациите с почти 20%, но с големи разлики при разпределението им.

Инвестиционните банки по света са спечелили рекордните 124.5 млрд. щ. долара от такси и комисионни през 2020-а благодарение на устрема на компаниите да увеличат високоликвидните си средства, за да оцелеят от пандемията. Проблемът на Уолстрийт е, че въпреки впечатляващите приходи от търговски операции и от сделки за сливания и поглъщания, общият размер на печалбите на шестте най-големи американски банки е почти непроменен спрямо 2019-а. Просто защото пандемията порази другите бизнес линии на институциите и банките натрупват десетки милиарди долари, за да покрият набъбващия размер на заемите. Към тази нерадостна действителност се прибавя проблемната пропаст между тлъстите фишове на банкерите и битката за оцеляване на съкратените от работа. Щедри премии за банкерите биха провокирали собено недоволство в САЩ под управлението на демократите, които са особено бдителни и държат изкъсо финансовия бранш. 

Ограничаването на бонусите продължава дори когато банковите служители печелят все повече и повече за работодателите си. Например, персоналът на "Голдмън Сакс" е изработил с 15% повече печалба на човек през буреносната 2020-а, но компанията е похарчила средно с малко над 2% за всеки банкер. В инвестиционната банка на "Джей Пи Моргън Чейз" печалбата на служител е нараснала с 22%, възнагражденията - с едва един процент. 

Свиването на заплащанията засяга и висшите ешалони на управление. "Ситигруп" оряза премиите на оттеглящия се главен изпълнителен директор Майкъл Корбат с 21% - до 19 млн. щ. долара, съобразно разпорежданията на регулаторите. "Бенк ъф Америка" пък редуцира възнаграждението на шефа си Брайън Мойнихан със 7.5% - до 24.5 млн. долара. И двете кредитни институции мотивираха намаленията с влиянието на пандемията. "Голдмън Сакс" също оряза годишното заплащане на главния си изпълнителен директор Дейвъд Салъмън, но по други причини: институцията просто извади от заплащането му глобата, която плати по корупционния скандал с държавния фонд на Малайзия 1MDB. Извън грубо 10 млн. долара, които Салъмън трябва да върне, неговата премия за 2020-а остана без промяна спрямо 2019-а. 

В Канада нещата стоят малко по-добре за търговците и инветиционните банкери. Шестте най-големи банки на страната са заделили с 3.9% повече средства за бонуси за фискалната 2020-а. Сравнително скромното увеличение е по-голямо от 2.5-процентния ръст през 2019-а (който беше най-малък от девет години), но е под средните 6.3% за последното десетилетие. 

Тепърва предстои да се разбере дали ще има масови напускания на недоволни от паричните поощрения банкери от Уолстрийт, които са традиционни за периода след изплащане на премиите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във