Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКЕРИТЕ - ЖЕРТВИ НА ДИСКРИМИНАЦИЯ

Мениджърите и служителите на държавните банки са единствените, на които законът не даде право да получат акции от дружествата, в които са работили. Същевременно законодателят позволи на шефовете на повечето предприятия - губещи и печеливши, и техните подчинени да се сдобият с акции от държавните фирми на преференциални цени.
Не стига това, но с великата си мъдрост народните представители позволиха да се наложи порочната практика за приватизация чрез работническо-мениджърски дружества. И в този случай обаче банкерите бяха дискриминирани от управляващите, които не им позволиха да станат акционери в институциите, в които те са работили или управлявали.
От продажбата на ОББ, Пощенска банка, ЕКСПРЕСБАНК, ХЕБРОСБАНК и БУЛБАНК държавата получи над 400 млн. щ. долара, като само за последната взе 306 млн. щ. долара (по курса към датата на плащането). Искането на мениджърите на БУЛБАНК да получат минимален процент от акциите й като награда за десетте години успешно управление, през което те донесоха на бюджета ползи за над 900 млн. щ. долара, бе брутално отхвърлено от предишното правителство. И нямаше закон, който да защити основателните претенции на банкерите и служителите на най-голямата и най-богата българска банка. Колегите им от останалите приватизиращи се кредитни институции пък не посмяха и дума да обелят срещу наложената им от държавата приватизационна дискриминация.
Процесът на продажба на държавните кредитни институции е към своя край - в ръцете на държавата са останали само БИОХИМ и Банка ДСК. Новите управляващи обаче могат да поправят досегашната несправедливост, като дадат право на мениджърите и служителите на тези две институции да купят част от акциите ми по преференциални цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във