Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКЕРИ НА АУДИЕНЦИЯ ПРИ ЦАРЯ-ПРЕМИЕР

Банковото съсловие може да вземе пример от дипломатическия корпус, който създаде кралски дипломатически клуб, и да учреди сдружение на банкерите на Негово Величество. Та каква по-блестяща комбинация от тази на короната с парите.
Симеон II Сакскобургготски прие първите висши мениджъри на българска банка на 16 юли в резиденция Врана. Аудиенцията са получили управителят на Национална банка на Гърция и председател на УС на Обединена българска банка Теодорос Карадзас и главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев. Срещата е организирана по молба на Карадзас и е била толкова конфиденциална, че пресаташето на царя-премиер Цветелина Узунова научи за нея от вестниците. Единствената неофициална информация от разговорите е, че Симеон II Сакскобургготски и двамата банкери са обсъдили перспективите за увеличаване на гръцките инвестиции в България.
По време на половинвековния престой в Испания Симеон е установил многобройни контакти с едри гръцки бизнесмени, които са добре приети от крал Хуан Карлос и съпругата му София. Сега като премиер на България Кобургът има намерение да използва своите контакти за привличане на чуждестранни капитали в страната. А Гърция е вторият по големина инвеститор у нас. Миналата година Национална банка на Гърция купи ОББ за 206 млн. евро, гръцкият концерн за преработка на цветни метали Виохалко стана собственик на предприятието София мед, а преди месец купи и 75% от основното производство на пернишкия комбинат Стомана, което бе обособено във фирмата Стомана индъстри.
На 16 юни Теодорос Карадзас присъства при подписването на договора за заем, който НБГ и Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка, отпускат на София мед. Общият размер на кредита е 30 млн. евро, като банката предоставя 17 млн. евро през софийския си клон, а корпорацията - 13 млн. евро.
В момента се обсъждат условията, при които ще бъде предоставен кредит и на Стомана индъстри. В зависимост от размера му той ще бъде отпуснат от клона на НБГ в София или от ОББ, в която гръцката банка притежава 89 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във