Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКЕРИ ФРАНКОФОНИ СЕ СРЕЩАТ В СОФИЯ

В София ще се проведе Тринадесетата годишна среща на управителите на централните банки на франкофонските държави, на която ще присъстват представители на 27 централни банки от различни континенти. Събитието ще се състои от 11 до 13 май 2006 година. България е първата държава от Югоизточна Европа, която е домакин на такъв форум.
Тринадесетата среща на управителите на централните банки на франкофонските държави ще бъде на тема Финансова стабилност и икономическа интеграция. Обект на дискусия ще бъдат системният риск и банковата стабилност, банковият надзор и предизвикателствата при прилагането на Базел II, както и институционалните аспекти на централното банкиране. Особена чест за Българската народна банка като домакин на срещата е участието на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който за втори път през тази година ще посети страната ни.
Преподаватели и студенти франкофони от Университета за национално и световно стопанство ще имат среща-дискусия с управителите на централните банки на Франция Кристиан Ноайе, на Белгия Ги Каден, на Люксембург Ив Мерш и на Швейцария Жан-Пиер Рот.
Първата среща на управителите на централните банки на франкофонските държави е проведена през 1994 г. по инициатива на Жан-Клод Трише, който по това време бе управител на централната банка на Франция. Тогава е създаден и Клуб на управителите на централните банки на франкофонските държави, в който участват управителите на 46 централни банки, представляващи 63 независими държави. България е пълноправен член на франкофонската общност от 1993 г. и срещата на управителите, на която БНБ е домакин, е едно от най-значимите събития у нас и е признание за нарасналия престиж на България и в частност на българската Централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във