Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКЕР ОТ ШКОЛАТА НА РОТШИЛД ПОЕ ДЕЛАТА НА ЕБВР У НАС

След МВФ и Световната банка дойде ред и на Европейската банка за възстановяване и развитие да смени шефа на екипа си за България. Новият й директор за страната ни е Джеймс Хислоп. Той е англичанин, на 40 години е, женен е и има три деца. Съпругата му го придружава в София.
Хислоп е завършил университетски колеж в Лондон и притежава сертификат за дипломиран експерт-счетоводител. Бил е служител на Хил Самюел Банк, след което се присъединява към екипа на една от най-авторитетните в световните финансови среди кредитна институция - Ен Ем Ротшилд и Синове (N. M. Rothschild and Sons). Това е инвестиционната банка на фамилията Ротшилд, която е един от водещите играчи на световните пазари на ценни книжа и в борсовата търговия със злато и други ценни метали. През 1999 г. Джеймс Хислоп постъпва на работа в ЕБВР, като приоритети в работата му досега са проекти в сферите на транспорта, общинската инфраструктура, както и в основните индустриални отрасли.
Европейската банка за възстановяване и развитие е най-големият инвеститор в България. Тя е вложила 1.3 млрд. евро под формата на кредити и дялови участия във фирми и банки. С тези пари са осъществени 64 проекта в цялата страна. Безспорно най-успешните инвестиции на ЕБВР у нас са в банковия сектор. Тя е била или е акционер в десетина български институции, между които ОББ, БНП-Париба (България), Първа инвестиционна банка, ПроКредит Банк, МКБ ЮНИОНБАНК и други. Отделно от това ЕБВР постоянно захранва българските финансови институции с дългосрочни кредитни линии или участва във финансови консорциуми, които предоставят на нашите банки синдикирани заеми.
Както е известно, ЕБВР е основана на 14 април 1991 г. в Лондон. Тя е призвана да подпомага процеса на прехода чрез осигуряване на инвестиции и заеми. Банката бързо се превръща в един от най-големите инвеститори в региона на бившия соцлагер. Основната й задача е да кредитира чрез местни банки частни и фирмени инициативи, както и инфраструктурни проекти, които гарантират осъществяването на прехода към пазарно стопанство. През 1996 г. с решение на управителния съвет на банката основният й капитал е удвоен на 20 млрд. евро.
Днес Европейската банка за възстановяване и развитие вече е собственост на 60 държави от цял свят и на две международни институции - Европейската общност и Европейската инвестиционна банка. Членовете на ЕБВР са общо 61.

Facebook logo
Бъдете с нас и във