Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банката в джоба икономисва време и пари

Автори: Ивайло Цолов, Чавдар Цолов

 

У нас  банките от FinTech индустрията - и тези без клонова мрежа, и  само виртуалните,  в смартфона все още предимно показват възможностите си, а в Европа те вече изместват  традиционните банки от обичайните  им позиции.

Трудно ли е  да се  отвори такава сметка?

Може да го направи всеки,  пребиваващ  на територията на Европейската икономическа зона, както и на Швейцария, Австралия и Сингапур. Такава възможност предлагат  множество  виртуални банки и  преимуществата им  са много.

Предимствата на банките от бъдещето могат да се видят най-добре при сравнение  с пактиката на традиционните банки. Българските трезори например продължават да намаляват таксите за преводи онлайн - те  често са  наполовина по-евтини  от тези, при които се попълват  хартиени  бланки. И макар 1 лев да не е колосална сума,  преводите през мобилните приложения на повечето виртуални банки са напълно безплатни, както и през уеб страниците им. 

Осезаема е  обаче разликата при международните преводи - при повечето банки от FinTech сектора те също не струват нито цент. При нашите банки превод към произволна държава в Европейския съюз струва по тарифата на една от най-големите наши банки - тази сума е  минимум 31 евро, а максимума й е  384 евро! 

Да приемем, че сме спечелили търг в Ebay за калъф за телефон на стойност 1 евро. Продавачът приема само заплащане по банков път. Така калъфчето би ни излязло 32 евро, заедно с банковите такси. При плащане с Revolut, Monese, Curve, N26 и много други обаче бихме платили само цената на калъфчето - 1 евро. 

Друг пример. Изпращате 10 000 евро на сина или дъщеря си за обучението  в чужбина през  следващите месеци. В  българската  банка бихте платили почти 230 евро такса за международния превод. При превод само с няколко клика на мобилното приложение на някоя от модерните банки - нито цент. При това на много добър валутен курс, ако сметката на получателя в приемащата държава е в друга валута.

По-добър курс ли?

Да, и при обмяната на валута точките обират еднозначно банките на бъдещето. Те се стремят винаги да предложат на крайния потребител най-добрия обменен курс.

Това е така, защото виртуалните банки не плащат наеми за луксозни офиси, нямат собствени банкомати, нямат и голям брой служители. На тях не са им нужни охранители, които да пазят клиентите им, както и техните спестявания. Така те могат да предложат най-добрите условия на клиентите си.

Функциите и услугите, които една модерна банка предлага, са изключително многообразни. Например плащането с пръстов отпечатък гарантира високо ниво на сигурност - още при стартиране на приложението, но и при преводи, при всякакъв тип финансови операции.

Преводите между потребителите на една и съща FinTech-банка са мигновени, а тези към други банки - значително по-бързи от тези в родните банки. И отново подчертаваме - напълно безплатни, без скрити такси, без неизгодни курсове.

Интересна функция е възможността за плащане директно със самия телефон, стига той да разполага с функцията NFC, която позволява плащане на POS-терминал само с допиране на самия смартфон. Това е и краят на дебелите портфейли с тестета карти.

В приложенията на повечето банки е възможно детайлно да се проследят разходите по категории, като системите сами разпознават типа разход - покупка в дрогерия, храни, пътуване, дрехи и могат да си направят детайлни отчети. Някои виртуални банки, като Kontist например, повдигат услугата си, ориентирана основно към бизнес клиенти, на още по-високо ниво, като предлагат директно в приложението си счетоводни услуги, предаване на отчети към държавата, ДДС-декларации и справки и много други. Месечната такса на сметка за бизнес в Kontist е 0 евро на месец.

Докато българските банки искат от клиентите си месечна такса между 10 и 20 лева за сметка на юридическо лице. Годишно сумата достига почти минималната работна заплата.

N26 пък предлага кредит на голяма част от своите клиенти, които имат сметката от известно време и са надеждни в очите на банката. Той може да бъде до 25000 евро, като подаването на заявката за кредит се случва само и изцяло в приложението, без дълги процедури и подписване на много книжа. Лихвите са ниски - започват от 1.99%. Парите са налични на момента - след подписване на виртуален договор посредством видео-чат със служител на фирмата. А новите клиенти на банката могат да използват овърдрафт до 250 евро.

Други функции са възможността за дарение в самото приложение към организация по собствен избор. Криптовалутите също са част от приложенията на много от виртуалните банки - например Revolut. Който иска да има достъп до своя портфейл с криптовалута, може да активира това с един клик в мобилното приложение. Други интересни функции са достъпът до луксозни салони за престой на летища на достъпни цени, заявка за консиерж - личен помощник, който резервира пътувания, самолетни билети, хотели и много други или пък сключването на застраховка - била тя за мобилно устройство или медицинска. Възможностите са безкрайни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във