Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банката на Русия ускори темпото с най-голямото намаляване на лихвите от 2017 г. насам

Централната банка на Русия ускори темпото на облекчаване на паричните потоци като намали лихвения си процент с 50 базисни пункта и заяви, че обмисля дори по-голямо намаление за в бъдеще, след като инфлацията показа признаци за спад под желаната цел от 4% годишно, информира Bloomberg.

Референтната ставка беше намалена на 6,5% от 7%. Банката на Русия понижи прогнозата си за инфлация в края на годината до 3,2% -3,7% и посочи, че "дефлационните рискове вече надвишават проинфлационните".

За последно Централната банка извърши намаление на референтната ставка с 50 базисни пункта преди почти две години. Русия вече е намалила лихвите три пъти през тази година, но управителят на централната банка Елвира Набиулина миналата седмица посочи, че трябва да се направи повече, за да се предотврати устойчив период на ниска инфлация. „Започна нова ера на политиките за подкрепа на растежа“, каза Елина Рибакова, заместник главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон. „Очаквам притокът на руския облигационен пазар да се вдигне.“ Такива ходове вече бяха осъществени и от централните банки на Турция и Украйна.

Доходността по облигациите с падеж през 2027 г. е спаднала със 7 базисни пункта до 6.48% днес. Рублата се търгуваше с 0,3% по-силно спрямо долара.

Банката на Русия поддържа целогодишната си прогноза за растеж от 0,8% -1,3% и заяви, че ускорението през третото тримесечие се дължи на временни фактори. Забавянето на глобалната икономика намали търсенето на износ от Русия, се казва още в изявлението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във