Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БАНКАТА НА КИПЪР СЕ ВКЛЮЧИ В НАДДАВАНЕТО ЗА ЕМПОРИКИ

Банката на Кипър - най-голямата финансово-кредитна институция на средиземноморския остров, направи предложение за покупката на гръцката Емпорики банк на стойност 3.78 млрд. евро. Ако се стигне до сделка, обединената структура ще контролира 12% от общия размер на депозитите в Гърция и ще се нареди на трето място сред местните кредитори. Офертата се появи броени дни, след като френската банкова групировка Креди агрикол предложи 3.1 млрд. евро за елинската кредитна институция. Въпреки по-високата цена, която е готова да плати кипърската банка, тя не изглежда толкова изгодна за гръцката държава (собственик на около 20% от Емпорики) колкото за французите, защото е под формата на ценни книжа и пари в брой - за всяка акция на гръцката банка ще се заменят по 3.25 акции на Банката на Кипър плюс 6 евро. Докато французите плащат цялата сметка в сухо - по 23.50 евро на ценна книга. Освен това гръцкото правителство определено би искало да види на местния пазар банка от Западна Европа, което ще стимулира конкуренцията. Акционерите на Емпорики обаче със сигурност ще са привлечени повече от атрактивната оферта на Банката на Кипър, защото ще получат възможност да инвестират във водеща банкова групировка от региона.
Банката на Кипър има 112 клона на територията на Гърция и по-малко от 5% от общите банкови активи. Емпорики има 374 местни клона и развива дейност във Великобритания, Албания, България, Германия и Румъния. Кипърската кредитна институция заяви, че не планира да съкращава работни места в Гърция след покупката на Емпорики и ще се опита да подобри ефективността на работа чрез по-високи продажби на услуги.
Наддаването за Емпорики може да привлече и местни играчи. Най-голямата частна гръцка банка Алфа банк не изключва възможността да се кандидатира за купувач на съперника си. Другият потенциален претендент за Емпорики е четвъртата в гръцката банкова класация - Пиреос банк.
Консултант по сделката на Банката на Кипър е швейцарската Креди Суис. Креди агрикол ползва услугите на щатската Моргън Стенли. Правителството на Гърция пък е наело за свой съветник световния финансов гигант Ситигруп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във