Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банката на БРИКС ще смекчава последствията от нарастващата криза

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов смята, че Новата банка за развитие, която създадоха страните от групата БРИКС, може изиграе важна роля за страните членки на тази общност за смекчаване на последствията от нарастващата криза. Това мнение министърът е изказал на годишното заседание на съвета на управляващите на Новата банка за развитие, пише ТАСС.

„Става въпрос за проекти в областта на осигуряването на енергийната и продоволствената сигурност, развитието на транспортна и логистична инфраструктура и системите за разплащане“, смята Силуанов.

В групата БРИКС влизат пет държави: Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР. Новата банка за развитие е основана от тези страни през 2014 година. Целта на кредитната институция е да финансира инфраструктурните проекти в държавите членки от общността. Рейтингът на Новата банка за развитие, присвоен й от агенция Фич, е  АА+, който означава високо ниво на кредитоспособност.

В средата на април изданието American Thinker написа, че Русия, благодарение на БРИКС, е създала алтернативна „вселена“, където няма място за американския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във