Банкеръ Daily

Финансов дневник

Банката на Англия няма да понижи лихвите под нулата

Английската централна банка не обмисля да предприеме "много голямата стъпка" да изтласка лихвите под нулата, заяви нейният гуверньор Андрю Бейли, но не изключи възможността напълно.

"Винаги е разумно и особено при тези обстоятелства да не изключвам нищо завинаги", каза Бейли по време на уебинар, организиран от Financial Times. "Това обаче не е нещо, което в момента планираме или обмисляме", подчерта той.

Някои от централните банки в Европа и Япония вече се сблъскаха с отрицателните лихвени проценти, а резултатите са смесени. Идеята е да се "попречи" на банките да държат излишни пари и да се насърчи кредитирането, стимулирането на бизнес инвестициите и потребителските разходи.

Бейли каза, че свалянето на лихвата на нива под нулата във Великобритания ще изисква "широко комуникационно общуване", тъй като това не би представлявало просто нормален ход на по-ниски лихви. "Мисля, че от комуникационна гледна точка и следователно от гледна точка на реакцията и очакванията, това е много голяма стъпка", каза още гуверньорът, като повтори дългогодишното мнение на Централната банка, че отрицателните лихвени проценти биха създали проблеми на банките.

През март Централната банка на Англия намали основната британска лихва два пъти - до рекордното дъно от 0,1%. Според съобщенията банката ще увеличи и програмата си за изкупуване на правителствени и корпоративни облигации, за да стабилизира икономиката, разклатена от бързоразпространяващия се коронавирус.

По време на уебинара Андрю Бейли посочи също, че не е ясно дали спадът на БВП на страната през първата половина на 2020 г., очертан от АЦБ, няма да се окаже "прекалено песимистичен". Той каза, че финансовите пазари са се успокоили, след предприетите действия от страна на Министерството на икономиката и другите банки, но подчерта, че "основната нестабилност" остава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във