Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Банка Пиреос" запазва част от българските си активи в ново дружество

Гръцката "Банка Пиреос" ще запази свои активи в България на стойност над 150 млн. лв. след сделката за продажбата на своята дъщерна "Банка Пиреос България". За целта ще бъде учредено ново дружество "Пиреос Недвижими Имоти", което ще бъде контролирано от гръцката група. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, "Банка Пиреос България" е обект на сделка с Eurobank - собственика на "Пощенска Банка". Към момента продажбата се разглежда от Комисията за защита на конкуренцията, а на по-късен етап ще се произнесе и БНБ. Спряганата сума по сделката е 75 млн. евро.

Колкото до новото дружество, към "Пиреос Недвижими Имоти" ще бъдат прехвърлени няколко дъщерни дружества на "Банка Пиреос България", включително "Варна Асет Мениджмънт", "Бета Асет Мениджмънт", "Делта Асет Мениджмънт" и четири други. В дружеството ще бъдат прехвърлени активи, които обхващат недвижимо имущество, придобито принудително от длъжници. "Пиреос Недвижими Имоти" ще бъде вписана с капитал в размер на 1 млн. лева и ще бъде ръководена от Емил Ангелов и Архонтия Саридемерци.

Учредяването на новото дружество трябва да бъде одобрено от БНБ и акционерите на "Банка Пиреос". Следващото общо събрание е насрочено за 27 март. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във